Ο τουρισμός του ήλιου και της θάλασσας πραγματοποιεί τζίρο ύψους 102,2 δισ.ευρώ στην Ευρώπη ετησίως. Ως εκ τούτου, το προϊόν αυτό που είναι κυρίαρχο και στη Ρόδο πρέπει να συμπληρωθεί με τουρισμό ειδικού σκοπού και όχι να αντικατασταθεί.
Αυτό τόνισε ο Ειδικός σύμβουλος του ΣΕΤΕ και head of projects Toposophy κ. Θεόφιλος Κυρατσούλης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στον καταπληκτικό χώρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, στο Νεστορίδειο Μέλαθρον με θέμα "Τουριστική Πολιτική και Ανάπτυξη στη Ρόδο: Ευκαιρίες και Προοπτικές".
Στην ημερίδα "το παρών" έδωσαν τόσο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας και πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο τέως βουλευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης αλλά και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Δήμο Ρόδου.
Στη διάρκεια της ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την τουριστική πολιτική και ανάπτυξη, ενώ μάλιστα παρουσιάστηκαν έρευνες που αφορούν τον τουρισμό στην Ελλάδα αλλά και τους εν δυνάμει τουρίστες για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΝΑ, ενώ τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη άσκησης τουριστικής πολιτικής στο νησί της Ρόδου, η δημοτική σύμβουλος και μέλος της ΕΝΑ κ. Φωτεινή Καράμπελα, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο τουρισμός αποτελεί τους σημαντικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να καταπιάνεται η πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΝΑ κ. Νεκτάριος Καλαντζής που αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης ημερίδων, που στόχο έχουν τη δρομολόγηση λύσεων απο την πολιτεία και τους φορείς.
Ο Ειδικός σύμβουλος του ΣΕΤΕ και head of projects Toposophy κ. Θεόφιλος Κυρατσούλης μίλησε για τις "αλήθειες και ανακρίβειες για τον Ελληνικό Τουρισμό", σημειώνοντας πως ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό "εργοδότη", καθώς 9,6 % του ΑΕΠ παράγεται άμεσα απο την τουριστική δραστηριότητα, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ οφείλεται συνολικά στον τουρισμό. Μάλιστα, ο κ. Κυρατσούλης "απενοχοποίησε" το κυρίαρχο για τη Ρόδο προϊόν "ήλιος- θάλασσα", τονίζοντας πως ξοδεύονται πανευρωπαϊκά 102,2 δις ετησίως για αυτό τον σκοπό, σημειώνοντας πως στόχος είναι να συμπληρωθεί το προϊόν αυτό, με τουρισμό ειδικού σκοπού και όχι να αντικατασταθεί.
Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε από τον ίδιο για την τουριστική αξιοποίηση και προστασία περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν απόλυτα συμβατές έννοιες, καθώς το 27% της ελληνικής επικράτειας εντάσσονται στο δίκτυο "Φύση 2000", σε σχέση με το 18% που ισχύει πανευρωπαϊκά. Παράλληλα, οι μελέτες έχουν δείξει πως η τουριστική ανάπτυξη συμβάλλει στην ανάδειξη της βιοποικιλότητας σε πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Με τη σειρά της, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην «Η ιστορία της Πόλης της Ρόδου. Οι παρεμβάσεις στη μεσαιωνική πόλη και τα μνημεία της. Θέματα προστασίας, ανάδειξης, διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης». Η ίδια, πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή για το νησί της Ρόδου, ενώ παρουσίασε μια σειρά κτιρίων της Μεσαιωνικής Πόλης τα οποία ανακατασκευάστηκαν ή συντηρήθηκαν και κοσμούν τα στενά της.
Τέλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και επιχειρηματίας στην Παλιά Πόλη κ. Παναγιώτης Κουνάκης μίλησε για τις «Νέες Αγορές και Μεσαιωνική Πόλη», όπου αναφερόμενος σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2013, ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων "σε υπερδύναμη για τον παγκόσμιο τουρισμό αναδεικνύεται η Κίνα και αυτός είναι ο λόγος που τουριστικοί πράκτορες και ξενοδοχεία από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, τους Κινέζους τουρίστες.
Mε βάση τις διεθνείς έρευνες, η Κίνα το 2013 ήταν η πρώτη χώρα σε τουριστικές δαπάνες (128,6 δισ. δολάρια), από 7η το 2000, ενώ οι Κινέζοι τουρίστες υπολογίζεται ότι ξοδεύουν 1.086 δολάρια την ημέρα- χωρίς τη διαμονή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας, ο αριθμός Κινέζων τουριστών προς το εξωτερικό αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια τα επόμενα δέκα χρόνια" σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Κουνάκης, αφού ανέλυσε το προφίλ των Κινέζων τουριστών αλλά και τους λόγους για τους οποίους η Ρόδος θα πρέπει να στραφεί σε αυτούς, ανέφερε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ρόδου αλλά και τους προβληματισμούς και τις προτάσεις για την προσέλκυσή τους. Τα πολιτιστικά στοιχεία, το αναπτυγμένο εμπόριο, το μέγεθος του αεροδρομίου μας, το καζίνο της Ρόδου κ.α. είναι αυτά που αποτελούν σε σχέση με τους Κινέζους τουρίστες, το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Σε ότι αφορά τα προβλήματα, αναφέρθηκε τόσο στην επικοινωνία όσο και στο ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της έκδοσης βίζας, το οποίο αντιμετωπίζουν όλοι οι τουρίστες εκτός Σέγκεν.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ροδιακή", ο κ. Καλαντζής ανέφερε μεταξύ άλλων "Η ΕΝΑ βρέθηκε στην Ρόδο, τη Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Για την τουριστική πολιτική στο νησί, με θεματικό τουρισμό, εναλλακτικό τουρισμό κ.λπ., που μπορεί να προσελκύσει νέους τουρίστες και ποιοτικό τουρισμό, που είναι και το ζητούμενο. Η Παλαιά Πόλη, η Λίνδος, οι υπέροχες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει το νησί, αποτελούν για την Ρόδο το συγκριτικό της πλεονέκτημα’’.
Τέλος, τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος από την εφημερίδα ‘’Ροδιακή’’ Λίζα Τσοπανάκη, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΝΑ στη Ρόδο για τον Τουρισμό.