Τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των πρώιμων κρατήσεων για το 2019 στη γερμανική αγορά δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο καταγράφεται σημαντική υστέρηση προς τους μεγάλους θερινούς προορισμούς της χώρας μας, όπως την Κρήτη και τη Ρόδο, σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι.
Μείωση παρατηρείται και για την Ισπανία, ενώ, αντίθετα, η ζήτηση για την φτηνή Τουρκία κινείται στα ύψη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων της χώρας, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δούμε την Τουρκία να "κλείνει" από τους πρώτους μήνες του 2019 και τους τουρ οπερέιτορ να απαιτούν από τους ξενοδόχους της Ελλάδας και της Ισπανίας να δώσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για να προσελκύσουν κρατήσεις. Και όσο το ποσοστό διαθέσιμων κλινών δεν "γεμίζει", τόσο η πίεση για περαιτέρω εκπτώσεις στα ξενοδοχεία θα αυξάνεται.
Και η μεν Ισπανία έχει αποδείξει, ότι αντέχει να έχει λιγότερες αφίξεις, καθώς τα έσοδα παραμένουν αυξημένα, εδώ, όμως, συχνά οι ξενοδόχοι, μέσω των εκπτώσεων, επιδοτούν τις αφίξεις, υπό την πίεση των υποχρεώσεων που έχουν. Βεβαίως, η σταση αυτή αποβαίνει σε βάρος των εσόδων τους και της κερδοφορίας τους.
Μετά απο τρία χρόνια έντονης αύξησης των αφίξεων, που συνοδεύεται τόσο από την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών κλινών όσο και από την έξαρση του φαινομένου μίσθωσης σπιτιών σε τουρίστες, το 2019 φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά σκληρής δοκιμασίας για το σύνολο της προσφοράς στον τομέα της φιλοξενίας στη χώρα μας: Θα καταφέρουν τα ξενοδοχεία και τα λοιπα καταλύματα να διατηρήσουν τις τιμές, που διαμορφώθηκαν από την αυξημένη ζήτηση ή η μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει σε εκπτώσεις για να μην μείνουν με κενές κλίνες τουλάχιστον στις περιόδους εκτός αιχμής;
Ας μην ξεχνάμε ότι η έκρηξη των αφίξεων τα τελευταία χρόνια προήλθε πρωτίστως από τα προβλήματα των φτηνών γειτονικών προορισμών και δευτερευόντως από όσα έκανε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Τώρα που οι φτηνοί προορισμοί ανακάμπτουν πλήρως, θα φανεί εάν ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να διατηρήσει τα τελευταία επιτεύγματα, χωρίς να χάσει την τιμή του.
Το βέβαιο είναι ότι η ανάγκη για αναβάθμιση και προσθήκες στις δημόσιες υποδομές θα αναδειχθεί με επιτακτικό τρόπο... Και, ίσως, να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος για να μη δίνουμε πανηγυρικούς τόνους μόνο στους αριθμούς- εάν αυτοί δεν λένε όλη την αλήθεια...