Σε επενδυτική έρημο κινδυνεύουν να μετατραπούν τεράστιες εκτάσεις της χώρας ως αποτέλεσμα της κατάρτισης των δασικών χαρτών.
Περιφέρειες, Δήμοι, αγροτικοί και τουριστικοί φορείς έχουν επισημάνει το πρόβλημα προς την κυβέρνηση προτείνοντας λύσεις για την αποφυγή τουριστικής και αγροτικής ερημοποίησης τεράστιων εκτάσεων ανά τη χώρα. Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν γίνει από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου προς αυτή την κατεύθυνση η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των δασικών χαρτών με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Όπως επισημαίνει η Ένωση, με τη συγκεκριμένη διαδικασία εμποδίζεται η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών, που ήταν ο στυλοβάτης των νησιωτικών περιοχών και επιβράδυνε τις τάσεις εγκατάλειψής τους στηρίζοντας συνολικά την εθνική οικονομία διαχρονικά και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Επίσης, θα οδηγήσει σε απώλεια αναπτυξιακής προοπτικής στα νησιά και θα δυσχεράνει την επιβίωση του αγροτικού τομέα σε αυτά , η οποία είναι αναγκαία για τη συμπλήρωση της τουριστικής τους ανάπτυξης και από την οποία οι κάτοικοι των νησιών περιμένουν να δοθεί μια νέα πνοή στον τόπο τους.
Παράλληλα, η Ένωση τονίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι των νησιών, είναι αυτοί που προασπίζονται σε μόνιμη βάση την ποιότητα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντός τους , κάτι το οποίο είναι εμφανές και πανθομολογούμενο από τα εκατομμύρια των επισκεπτών, οι οποίοι εκθειάζουν πρωτίστως την αρμονικότητα των οικισμών και των αγροκτημάτων του Αιγαίου με το φυσικό περιβάλλον. Πολλές φορές, υπογραμμίζει, αυτό γίνεται σε αντίθεση με γραφειοκρατικά μορφώματα της κεντρικής εξουσίας , τα οποία στην πράξη οδηγούν σε εγκατάλειψη και παραμόρφωση το νησιωτικό περιβάλλον τους, τις ιδιαιτερότητες του οποίου αγνοούν.