Αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό εκτιμούν οι αναλυτές ότι μπορεί να επιφέρει η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα οικονομιών μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Interim Economic Outlook), η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να χάνει τη δυναμική της και αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,3% το 2019 και στο 3,4% το 2020, από 3,6% το προηγούμενο έτος. Σε σύγκριση με την προηγούμενη Έκθεση του Οργανισμού τον Νοέμβριο 2018, η ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για όλες σχεδόν τις οικονομίες του G20, με ιδιαίτερα σημαντικές αναθεωρήσεις στην Ευρωζώνη, ιδίως για τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Καναδάς και τη Τουρκία. Για τη Γαλλία, η Έκθεση προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% για το 2019 και το 2020, από 1,5% το 2018.
Ως κύριους λόγους πίσω από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η Έκθεση αναφέρει την επιβράδυνση της κινεζικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και την περαιτέρω διάβρωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά σε 6% έως το 2020, με τα νέα μέτρα πολιτικής που έχουν υιοθετηθεί να αντισταθμίζουν μερικώς τις ανεπαρκείς εμπορικές εξελίξεις. Ωστόσο, μια εντονότερη επιβράδυνση στην Κίνα θα επηρεάσει την ανάπτυξη και τις εμπορικές προοπτικές σε όλο τον κόσμο.
Ταυτόχρονα, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Brexit, όπου μία άτακτη έξοδος θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Επιπλέον, η ανάπτυξη του εμπορίου επιβραδύνθηκε σημαντικά, σε περίπου 4% το 2018 από 5,25% το 2017, με τους εμπορικούς περιορισμούς να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα επενδυτικά σχέδια σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η ανάπτυξη του εμπορίου έχει ουσιαστικά σταματήσει, αντανακλώντας την επιβράδυνση τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής ζήτησης, με τους κυριότερους δείκτες να υποδηλώνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες εμπορικές προοπτικές είναι αδύναμες.
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, Laurence Boone, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σοβαρές ανησυχίες. Μία πιο έντονη επιβράδυνση σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες περιφέρειες θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δραστηριότητα παγκοσμίως, ειδικά εάν μεταφερθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εντείνουν τον πολυμερή διάλογο για τον περιορισμό των κινδύνων και τον συντονισμό των δράσεων πολιτικής για την αποφυγή περαιτέρω ύφεσης. Η Έκθεση καλεί τις Κεντρικές Τράπεζες να παραμείνουν υποστηρικτικές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει την ύφεση στην Ευρώπη ή να βελτιώσει τις βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις μακροοικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη Ζώνη του Ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για επενδύσεις και να ξεπεραστούν οι διπλές προκλήσεις της ισχνής βραχυπρόθεσμης ζήτησης και των ασθενών αναπτυξιακών προοπτικών, να ενδυναμωθεί η παραγωγικότητα και να τονωθεί η μεσοπρόθεσμη αύξηση των μισθών.