Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας στη Βόρεια Μακεδονία

30-03-19 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βόρεια Μακεδονία καταγράφουν έντονα ανοδική πορεία την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πλέον ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας από τέταρτος το 2016.

Ο διμερής όγκος εμπορίου το 2018 αυξήθηκε κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. Αυξητικά κατά 5,8%  κινήθηκαν και οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα. Το πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε κατά 25,6% (459,8 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 (366,1 εκατ. ευρώ). Το μερίδιο των ελληνικών εισαγωγών επί του συνόλου των εισαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε σε 8,5% (από 8% το 2017), ενώ η Ελλάδα απορρόφησε, το 2018, το 3,2% των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας (από 3,6% το 2017).

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθαν, το 2018, σε 5,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17% έναντι του 2017 (5 δισ. ευρώ). Οι εισαγωγές κινήθηκαν επίσης ανοδικά, κατά 12,4%, αγγίζοντας τα 7,7 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. ευρώ το 2017). Ο συνολικός όγκος του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε, το 2018, σε 13,5 δισ. ευρώ, αυξανόμενος κατά 14,4%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διατηρήθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2017, ανερχόμενο σε 1,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές ανήλθε σε 76,4% (από 73,4% το 2017).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών ως προς την αξία τους εξακολουθεί να αναλογεί σε ενισχυμένους με πολύτιμα μέταλλα καταλύτες και καλώδια για οχήματα (κυρίως καλώδια εκκίνησης), προϊόντα τα οποία παράγονται από επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων σε τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες που διέπονται από ειδικό καθεστώς προνομίων και ατελειών και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ως προς τις εισαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας, οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων ήταν η πλατίνα και κράματα αυτής, τα πετρελαιοειδή και τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα.

Κυριότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, το 2018, ήταν η Γερμανία (όγκος εμπορίου 3,6 δισ. ευρώ – μερίδιο 26,9% επί του συνόλου). Επίσης, η σημαντικότερη χώρα προορισμού των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας ήταν με διαφορά και το 2018, η Γερμανία (2,8 δισ. ευρώ), με την οποία η Βόρεια Μακεδονία διατηρεί πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό συμβαίνει, όπως ανεφέρθη και παραπάνω διότι πολλές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στις τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες της χώρας, παράγουν προϊόντα που εξάγονται σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

EOT | 'Αδεια χρήσης για 3 αφίσες για την «The Corfu Trilogy»
Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025