Αποσύρθηκαν από το κυοφορούμενο «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου οι διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία. Οι διατάξεις φαίνεται ότι προκάλεσαν αντιδράσεις και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, με το αρμόδιο για τον αιγιαλό υπουργείο (Οικονομικών) και το αρμόδιο για το σχέδιο νόμου υπουργείο (Ανάπτυξης) να αρνούνται την πατρότητά τους. Οι διατάξεις κινούνταν στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας στην παράκτια ζώνη, εις βάρος όμως της κοινοχρησίας του και η δημοσιοποίησή τους προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε πως οι διατάξεις έχρηζαν περαιτέρω επεξεργασίας. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να χαρακτήρισε κάποιες από αυτές επικίνδυνες. Ούτε όμως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης φέρεται να ήταν απολύτως σύμφωνος, ούτε βέβαια το αρμόδιο μόνο για την περιβαλλοντική διάσταση υπουργείο Περιβάλλοντος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το υπουργείο θα φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, όταν θα είναι έτοιμο να νομοθετήσει επί του θέματος.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι οι ρυθμίσεις υπήρχαν μόνο σε πολύ αρχική μορφή του σχεδίου νόμου (ανάμεσα σε άλλες ρυθμίσεις που είχαν προταθεί) και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τελική του μορφή. Πάντως, περιλαμβάνονταν στο κείμενο που είχε δοθεί την προηγούμενη εβδομάδα στα υπουργεία για σχολιασμό.
Μάλιστα, πρόκειται για το δεύτερο κεφάλαιο του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που «αποσύρεται» πριν δοθεί σε διαβούλευση – μετά τις ρυθμίσεις για τη μεταφορά συντελεστή και την τράπεζα γης, που δεν είχαν προωθηθεί από το αρμόδιο για τα πολεοδομικά υπουργείο Περιβάλλοντος και κρίθηκαν κατά την επεξεργασία τους ανώριμες. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί η «μετακίνηση» της αρμοδιότητας για τον ψηφιακό χάρτη (προβλέπεται σε ρύθμιση του ίδιου σχεδίου νόμου) από το υπουργείο Ανάπτυξης στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Πολιτικής. Και για τη ρύθμιση αυτή έχουν εκφραστεί ενστάσεις, καθώς δεν αξιοποιείται για την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη το Ελληνικό Κτηματολόγιο, που ήδη διαθέτει (προφανώς ψηφιακά και σε χάρτες) το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που θα συμπεριληφθούν στον ψηφιακό χάρτη (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, όρια προστατευόμενων περιοχών, όρια οικισμών, γραμμές αιγιαλού κ.ά.), σε συνδυασμό με το ήδη υλοποιημένο έργο της e-poleodomia (www.epoleodomia.gov.gr), για το οποίο έχουν διατεθεί πόροι από το Δημόσιο και, παρά τις αδυναμίες του, περιέχει σημαντικό μέρος της διαθέσιμης πολεοδομικής πληροφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» δημοσιοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη τις επίμαχες διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία, με το δημοσίευμά της να ξεπερνά σε μόλις δύο ημέρες τις 20.000 κοινοποιήσεις, ενδεικτικό της ιδιαίτερης θέσης που δίνουν οι πολίτες στην προστασία αλλά και στην κοινοχρησία της παράκτιας ζώνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ρυθμίσεις που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα απευθείας στη Βουλή (χωρίς διαβούλευση) και προέβλεπαν εκτεταμένη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών στον αιγιαλό και την παραλία αποσύρθηκαν μετά την κατακραυγή, ενώ ανάλογη τύχη είχε και νομοθετική απόπειρα το 2013 που αντιμετώπιζε τον αιγιαλό μόνον ως οικονομικό πόρο και όχι ως κοινό αγαθό.
Αναδημοσίευση από kathimerini.gr
Έντυπη