Έκθεση της PwC | Η αξία της απλοποίησης των συναλλαγών μεταξύ κράτους και φορολογούμενου

26-11-19 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η 14η ετήσια έκθεση «Paying Taxes 2020» της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, αποτυπώνει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν στους φορολογούμενους οι φορολογικές αρχές, ανά τον κόσμο, μέσω της υιοθέτησης των τεχνολογικών λύσεων.

Τόσο στη Βραζιλία όσο και στο Βιετνάμ, ο χρόνος που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις ήταν κατά 23% συντομότερος το 2018 σε σύγκριση με το 2017 ενώ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Κιργιζία και το Ισραήλ καταγράφηκαν μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των φορολογικών πληρωμών, όπως υπολογίστηκαν από την έρευνα.

Σε γενικές γραμμές, το παγκόσμιο μέσο κόστος της φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων παρέμεινε σχετικά σταθερό με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευκολίας στην πληρωμή των φόρων από τις επιχειρήσεις: χρόνος συμμόρφωσης (234 ώρες), αριθμός πληρωμών (23,1), συνολικό συντελεστή φόρων και συνεισφορών (40,5%) και τις διαδικασίες που απαιτούνται σε συνέχεια της υποβολής φορολογικής δήλωσης (60,9 στα 100).

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες στις φορολογικές διοικήσεις για να καταστήσουν τη διαδικασία πληρωμής φόρων πιο αποδοτική, ενώ εξελίσσονται συνεχώς. Είναι σημαντικό για τις φορολογικές διοικήσεις να παραμένουν ενήμερες σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να τις εκμεταλλεύονται προς όφελος δικό τους αλλά και των φορολογούμενων. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, θα έπρεπε να ενσωματώσουν τις νέες φορολογικές τεχνολογίες στις λειτουργίες τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των φορολογικών διοικήσεων για δεδομένα.

Η Κατερίνα Γριβάκη, Tax Director της PwC Ελλάδας σχολιάζει: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν οτι η μεταστροφή στη τεχνολογία και η χρήση τεχνολογικών εργαλείων έχουν αρχίσει να δείχνουν θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα όσον αφορά στο χρόνο και στο διαχειριστικό κόστος που απαιτείται τόσο για τις εταιρείες που θέλουν να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο και για το ελληνικό κράτος που επιθυμεί να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά με τους φορολογούμενους. Η απλοποίηση και ο αυτοματισμός των συναλλαγών μεταξύ κράτους και φορολογούμενου, παρόλο που δεν αποτελούν το μόνο κίνητρο, μπορεί να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των φορολογούμενων αλλά και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την παροχή κινήτρων για επενδύσεις και συνολικά θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη»

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026