Μέτρα στήριξης τω πυρόπληκτων ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.
Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα υπάρξει για φέτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ.
Τα βασικά μέτρα:
1. Παροχή στεγαστικής συνδρομής έως 150.000 ευρώ, με το 80% να είναι δωρεάν κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο, το οποίο θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τον υπολογισμό της συνολικής ζημιάς, θα καταβάλλεται:
** Για κατοικίες:
**Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:
** Η διαδικασία
Επισημαίνεται ότι η Στεγαστική Συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).
Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη Στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.
Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη Στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.
** Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά
Μέχρι τον καθορισμό της οριστικής ζημιάς που υπέστησαν οι επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων) η οποία αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα μέσα παραγωγής και τα κατεστραμμένα οχήματα, προβλέπονται τα εξής:
Επίσης, προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης βοήθειας για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες ειδική πλατφόρμα, μέσω της ΑΑΔΕ, για την χορήγηση της πρώτης αρωγής, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τις επόμενες εβδομάδες την οικονομική στήριξη.
** Πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης
⦁ αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων
⦁ αναστολής ασφαλιστικών εισφορών
⦁ αναστολής δανειακών υποχρεώσεων
⦁ αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σ’ αυτούς τους δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα τριών μηνών.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.
Ο Σταύρος Μπένος επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας
Τέλος, όπως ανακοίνωσε προηγουμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Μπένος τίθεται επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Είναι, είπε ο κ.Μητσοτάκης, "ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε".
Ο Σταύρος Μπένος υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β' Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.