Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η αισιοδοξία των CEO, σύμφωνα με τα ευρήματα της 25ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, όπως τονίζεται, είναι η συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» (Great Resignation) σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ένα υψηλό ποσοστό των CEO του κλάδου της φιλοξενίας και της αναψυχής (75%) ανησυχεί για τον αντίκτυπο των κινδύνων υγείας στην επιχείρησή τους.
Παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες, ωστόσο, οι CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC εκφράζουν σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας της τελευταίας δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για μια ισχυρότερη οικονομία μέσα στο επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, ποσοστό 77% αναμένει βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αντίθετα επιδείνωση των συνθηκών αναμένει μόλις το 15%.
Το αντίστοιχο ποσοστό αισιοδοξίας των CΕΟs στην έρευνα του 2021 ήταν 76% ενώ το 2020 περισσότεροι από τους μισούς CEOs (53%) προέβλεπαν ύφεση της οικονομίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο 2021, με τη συμμετοχή 4.446 CEOs από 89 χώρες.
Παρά τη γενικότερη αισιοδοξία που καταγράφεται ανάμεσα στους CEOs για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, παρατηρούνται έντονες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
Η εμπιστοσύνη έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ άλλοτε για την επιτυχία μιας εταιρίας, ενώ η οικοδόμηση και η διατήρησή της δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολη. Συνεκτιμώντας τις απαντήσεις των CEOs σε μια σειρά ερωτήσεων για τις συμπεριφορές των πελατών τους, η έρευνα διαπιστώνει συσχετισμό μεταξύ της εμπιστοσύνης των πελατών και της αισιοδοξίας των CEOs. Οι CEOs των εταιριών που κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πελατών τους, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, εκφράζουν παράλληλα και μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξής τους το επόμενο έτος. Ποσοστό 71% των CEOs των εταιριών με τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης δηλώνουν πολύ ή εξαιρετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων τους στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το μόλις 47% των εταιριών με τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης.
Η έρευνα καταγράφει επίσης τον συσχετισμό μεταξύ της εμπιστοσύνης και των δεσμεύσεων για επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι CEOs των εταιριών που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη είναι πολύ πιο πιθανόν να ηγούνται οργανισμών που έχουν ανακοινώσει τη δέσμευσή τους για επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (29%), συγκριτικά με εκείνες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών (16%).
Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και στον τομέα της υγείας αποτελούν τις σημαντικότερες ανησυχίες των CEOs.
Όπως και πέρσι, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και στον τομέα της υγείας αναδεικνύονται ως οι κυριότερες απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναφέρονται από το 49% και το 48% των CEOs αντίστοιχα. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η μακροοικονομική αστάθεια, με το 43% των CEOs να εκφράζει μεγάλη ή εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο του πληθωρισμού, των διακυμάνσεων του ΑΕΠ και των ζητημάτων που αφορούν την αγορά εργασίας μέσα στο επόμενο έτος. Η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντου αποτελεί μια ακόμη σημαντική, ανησυχία. Το εν λόγω ζήτημα αναφέρεται ως επίπτωση από το 69% των CEOs, που έχει εκφράσει ανησυχία για τους κινδύνους της κοινωνικής ανισότητας, καθώς και από το 62% που ανησυχεί για τους κινδύνους που αφορούν την υγεία.