Ολλανδία: Συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών

26-01-22 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στενή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων στην Ολλανδία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες επιτυχίας σε σχέση με την αγορά εργασίας για φοιτητές και απόφοιτους.

Μέσω εν λόγω σχήματος συνεργασίας, η Ολλανδία έχει υιοθετήσει μια μοναδική και διακριτή προσέγγιση για την επικοινωνία μεταξύ εταιρειών και φοιτητών, με σκοπό τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών. Ακολουθούν οι βασικότερες σημαντικές πτυχές της εν λόγω προσέγγισης:

Διαδικτυακές πλατφόρμες πανεπιστημίων

Τα ολλανδικά πανεπιστήμια, όπως του Άμστερνταμ, Ντέλφτ και Χρόνινγκεν,  διαθέτουν διαδικτυακές πύλες για την αναζήτηση εργασίας και θέσεων πρακτικής εξάσκησης για τελειόφοιτους και αποφοίτους, μέσω των οποίων οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν θέσεις εργασίας στους ανωτέρω. Στην περίπτωση του πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν για παράδειγμα, οι εργοδότριες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σταδιοδρομίας ή Διασύνδεσης του πανεπιστημίου, Career Services. Αυτές αξιολογούνται εντός δύο ημερών από το Γραφείο Σταδιοδρομίας και στην συνέχεια αναρτώνται σε πλατφόρμα προσβάσιμη στους φοιτητές.

Μερική απασχόληση στα πανεπιστήμια υπαλλήλων επιχειρήσεων με υψηλή επιστημονική κατάρτιση

Στην Ολλανδία, αρκετοί εργαζόμενοι σε ολλανδικές εταιρείες οι οποίοι διαθέτουν υψηλό επιστημονικό επίπεδο, καλύπτουν επίσης θέσεις μερικής απασχόλησης στα πανεπιστήμια ως καθηγητές, ενώ μπορεί ακόμη να είναι προσκεκλημένοι ομιλητές ή συντάκτες επιστημονικών δημοσιεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα του Τεχνικού Πανεπιστημίου Αϊντχόφεν (TU/E), το οποίο βρίσκεται στο cluster υψηλής τεχνολογίας «Brainport» Αϊντχόφεν όπου επίσης εντάσσονται οι σημαντικότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Ολλανδίας.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι μεταξύ των πανεπιστημίων που προκηρύσσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, σε συνεργασία με επιχειρήσεις. Επί παραδείγματι, εργαζόμενοι της εταιρείας ημιαγωγών ASML με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατέχουν ταυτόχρονα θέση μερικής απασχόλησης ως καθηγητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Αϊντχόφεν. Επίσης, το TU/E κατατάσσεται στα τρία κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς όσον αφορά το ποσοστό των επιστημονικών δημοσιεύσεων που εκπονούνται σε συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους (16%). Τέλος, λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ TU/E και επιχειρήσεων στην περιοχή του «Brainport», πολλοί ερευνητές των οποίων η κύρια εργασία είναι στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, έχουν επίσης σχέση εργασίας με εταιρείες του cluster.

Εκδηλώσεις

Σε συνεργασία με επιχειρήσεις, τα ολλανδικά πανεπιστήμια όπως είναι για παράδειγμα το Τμήμα Economy & Business του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν, διοργανώνουν εκδηλώσεις όπως η επονομαζόμενη Careers Week. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι εταιρείες μπορούν να παρουσιάσουν το προφίλ τους, να περιγράψουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν και να συναντήσουν ταλαντούχους φοιτητές, προκειμένου να αποκτήσουν εν καιρώ νέους υπαλλήλους υψηλών δεξιοτήτων και προσόντων.

Επιπλέον, οι εκδηλώσεις προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με στελέχη μίας εταιρείας, καθώς και να καταδείξουν τις δεξιότητές τους. Αυτό γίνεται, μεταξύ άλλων, με κάποιες επί τόπου πρακτικές ασκήσεις επιχειρηματικού περιεχομένου, κατά τις οποίες οι φοιτητές καλούνται εντός συγκεκριμένου χρόνου να ανταποκριθούν σε ορισμένες «ασκήσεις» που τους θέτουν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, μπορεί να τους ζητηθεί να σχεδιάσουν μια, μικρής κλίμακας βέβαια, επιχειρηματική στρατηγική για ένα καινούργιο προϊόν.

Συχνά, οι φοιτητές καλούνται να διαχειριστούν και να βρουν δημιουργικές λύσεις σε πραγματικά θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες. Επί της ουσίας, τέτοιες εκδηλώσεις προετοιμάζουν τους φοιτητές για την αγορά εργασίας και μπορούν να καθορίσουν την επαγγελματική τους πορεία. Σημειώνεται ότι σε τέτοιες εκδηλώσεις συμμετέχουν και μεγάλες ολλανδικές εταιρείες, όπως η FrieslandCampina και η KLM.

Επικοινωνία και διάδραση μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων

Η συνεχής και αποτελεσματική επικοινωνία και διάδραση μεταξύ των δύο μερών, είναι χαρακτηριστική για την Ολλανδία. Ένα σημαντικό παράδειγμα προέρχεται και σε αυτήν την περίπτωση από το cluster «Brainport» στο Αϊντχόφεν, όπου συχνά τα εκπαιδευτικά προγράμματα συντονίζονται και από τα δύο μέρη. Έτσι, εάν οι εταιρείες έχουν ανάγκη από προσωπικό που διαθέτει μία συγκεκριμένη εξειδίκευση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα την εντάξουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους. Επίσης, ορισμένες εταιρείες έχουν συμβάσεις με πανεπιστήμια που ορίζουν ότι κάθε έτος ένας ορισμένος αριθμός φοιτητών θα πραγματοποιεί σε αυτές την πρακτική του άσκηση. Αυτό βοηθά τους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία, ενώ επίσης δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις δεξιότητες των φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους προσλαμβάνονται σε αυτήν μετά το πέρας των σπουδών τους.

Εκπαιδευτικό consulting

Μία ακόμη σημαντική περίπτωση, είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού consulting που έχουν οι εταιρείες στα ολλανδική πανεπιστήμια, μέσω των case studies. Πρόκειται για πραγματικά συνήθως θέματα μίας εταιρείας, τα οποία τίθενται από τους καθηγητές στους φοιτητές ως εργασία, σε συνεννόηση και διάδραση με τις εταιρείες. Τέτοιες case studies έχουν εισαχθεί στο πρόγραμμα πολλών πανεπιστημιακών σχολών και δη στα οικονομικά τμήματα, όπου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα σπουδών του οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν υπάρχει συγκεκριμένο μάθημα για την επίλυση επιχειρηματικών υποθέσεων, το οποίο αφορά την επίλυση μιας υπάρχουσας υπόθεσης μιας εταιρείας. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με την εταιρεία και επισκέπτονται συχνά τους χώρους της προκειμένου να συζητούν με τους υπεύθυνους και να παίρνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, αλλά και να μπορούν οι τελευταίοι να παρακολουθούν την πρόοδό των φοιτητών στην ολοκλήρωση της εργασίας, κρίνοντας στο τέλος πόσο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμά της.

Πέρα από την επίλυση ενός επιχειρηματικού θέματος και την απόδειξη των ικανοτήτων τους στους υπεύθυνους των εταιρειών, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με την εταιρεία σε ένα πρώιμο στάδιο των σπουδών τους. Έτσι εξοικειώνονται με την επιχειρηματική κουλτούρα, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για μια πιθανή επαγγελματική τους αποκατάσταση τους.

 

διαβάστε ακόμα

Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια