Έξι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις,, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Επιγραμματικά, οι έξι παρεμβάσεις, όπως τις ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, είναι:
1η Παρέμβαση: Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος είναι 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.
2η Παρέμβαση: Ενισχύουμε τα ευάλωτα στρώματα με έκτακτη ενίσχυση σε συνολικα 1,4 νοικοκυρια με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη. Η ενίσχυση θα γίνει πριν το Πάσχα. Αυτό αφορά:
3η Παρέμβαση: Επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης - Πρόκειται για απευθείας επιδότηση καυσίμων στους πολίτες η οποία καλύπτει ένα μέρος της αύξησης των τιμών. Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως για τα αυτοκίνητα. Το κόστος φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ για τη συνολική ενίσχυση.
4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος αυτών των τεσσάρων παρεμβάσεων ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ όπως είπε ο Χρ. Σταικούρας.
5η Παρέμβαση: Μειώνεται περαιτέρω, σημαντικά και δίκαια, ο ΕΝΦΙΑ - Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν από φέτος 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018, όπως σημείωσε ο υπουργός.
6η Παρέμβαση: Ενισχύονται οι αγρότες: για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Καθορίζεται επίσης συντελεστής ΦΠΑ 6% για τα λιπάσματα αντί του 13% που ισχύει σήμερα.
Το κόστος των παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα ξεπερνά τα 200 εκατ.
Ειδικότερα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προβλέπεται:
-Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
-Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
-Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
-Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
-Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
-Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.
Διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων- μέτρα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους