Ο επαπειλούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που ακούει στο όνομα Inflation Reduction Act, συζητήθηκε χθες διεξοδικά στο Παρίσι ανάμεσα στον Σολτς και τον Μακρόν. Πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο "Νόμος για τη μείωση του Πληθωρισμού" κρύβεται ένα δυσθεώρητο πακέτο 370 δις δολαρίων για επενδύσεις σχετικά με την προστασία του κλίματος που περιλαμβάνει όρους εμπορικού προστατευτισμού σε βάρος πιθανότατα ευρωπαϊκών εταιρειών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, παρουσιάζει την ευρωπαϊκή απάντηση, ένα σχέδιο εκ 4 σημείων που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου.
„Πρώτον, οι κανόνες της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις πρόκειται να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο", ανήγγειλε ο Μισέλ …."Κατά τη διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί, ώστε μελλοντικά οι ενισχύσεις αυτές δεν θα αποφασίζονται κατά περίπτωση. Πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
Δεύτερον, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "NextGen EU" θα πρέπει να εκταμιεύονται ταχύτερα και να είναι ευκολότερο να αναδιανεμηθούν. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση της βοήθειας αυτής" υπογράμμισε ο Μισέλ.
Το τρίτο σημείο αφορά στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος κατά το πρότυπο του Sure που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε κράτη με διαφορετική δημοσιονομική ισχύ για να χρηματοδοτήσουν την εργασία βραχείας απασχόλησης. Το Sure έληξε τέλος του 22 και τώρα ο Μισέλ θέλει ένα διάδοχο ταμείο για να επιτρέψει σε κυβερνήσεις με οικονομικές δυσκολίες να κάνουν περισσότερες πράσινες επενδύσεις.
Το τέταρτο σημείο του σχεδίου κάνει λόγο για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, το οποίο δεν θα χρηματοδοτηθεί, όπως το NextGenEU, με ανάληψη κοινοτικού χρέους, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Σαρλ Μισέλ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το ταμείο "για να μη δυσκολέψει τη συζήτηση", όπως διευκρίνισε. Πίσω από αυτό βρίσκεται η ιδέα ότι τα κράτη - μέλη ως μέτοχοι της Τράπεζας θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και θα επωφελούνται άμεσα από τις επενδύσεις, εκτός του ό,τι θα είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουν και οι 27.
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η Επιτροπή συναντά τη σθεναρή αντίσταση πολλών κρατών, κυρίως όμως της Γερμανία και του υπουργού Οικονομικών Λίντνερ που απορρίπτει σθεναρά νέα ανάληψη κοινοτικών χρεών.
Πηγή: DW