Χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία

16-02-24 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμό μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος και του χρόνου σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,2% στηνΕλλάδα, ενώ για φέτος και του χρόνου προβλέπεται αύξηση 2,3%, που είναι σαφώς μεγαλύτερη από την μέση ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, παρά την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού, οι επενδύσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν σημαντικά χάρη στην ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα και τους πόρους τους ταμείου ανάκαμψης. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς η υλοποίηση του ταμείου ανάκαμψης επιταχύνεται, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι από το 4,2% το 2023, θα υποχωρήσει στο 2,7% φέτος και στο 2% το 2025.

Αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει για το 2024 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,8% και περαιτέρω επιτάχυνση στο 1,5% το 2025. Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη είναι αναθεωρημένες προς το χειρότερο σε σχέση με εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου. Η γερμανική οικονομία που λόγω μεγέθους επηρεάζει την Ευρωζώνη θα ανακάμψει επίσης με αύξηση του ΑΕΠ 0,3% φέτος και 1,2% του χρόνου, ενώ το 2023 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι υποχώρησε 0,3%.Τέλος, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από το 5,2% το 2023, αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% φέτος και το 2,2% στο τέλος του 2025.

Αβέβαιες προβλέψεις σε καιρούς πολέμου και κλιματικής αλλαγής
Πάντως, η Κομισιόν διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις αυτές χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω των παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. 

Η αύξηση του κόστους αποστολής μετά τις διαταραχές του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχει μόνο οριακό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, περαιτέρω διαταραχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που ενδέχεται να περιορίσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις τιμές.

Σε εγχώριο επίπεδο οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνδέονται με το αν η κατανάλωση, η αύξηση των μισθών και τα περιθώρια κέρδους θα υπερβούν τις προσδοκίες ή αν θα υστερούν σε σχέση με αυτές, καθώς και με το πόσο υψηλά θα παραμείνουν τα επιτόκια και για πόσο καιρό. Οι κλιματικοί κίνδυνοι και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: DW

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

διαβάστε ακόμα

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για νέα ξενοδοχεία στο Βελιγράδι
Δήμος Μεγίστης: Πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Αύξηση 20% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Liszt Ferenc της Βουδαπέστης
Αυστρία: Προς κατάρρευση η αγορά νέων κατοικιών
Εξοχικά στην Ελλάδα αγοράζουν οι Γερμανοί - αυξημένη ζήτηση κατά 35% το 2024
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις για τον Παρθενώνα - έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά το 2025;
Πάνω από 470 σύνεδροι από 20 χώρες στο Resort & Residential Hospitality Forum (R&R) 2024
Συστήνεται Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών
Δρομέας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο γ.γ. της ECTAA
ΕΞΑΑΑ προς Δήμους Αττικής | Μην αυξήσετε το τέλος παρεπιδημούντων