Νικητιάδης προς Θεοδωρικάκο: Γιατί καθυστερεί επί δύο χρόνια η υπαγωγή τουριστικών επενδύσεων στον Αναπτυξιακό;

18-10-24 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζει την πίεση προς την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης για τις τεράστιες καθυστερήσεις και την έλλειψη πόρων στον Αναπτυξιακό νόμο. Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του το τεράστιο θέμα που απασχολεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και κατατέθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Για το ίδιο θέμα είχε κατατεθεί από τον κ. Νικητιάδη ερώτηση στις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης ένα χρόνο από την κατάθεση της προηγούμενης ερώτησης και σχεδόν τρία έτη πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ, τα καθεστώτα που έχουν ενεργοποιηθεί είναι μόλις 4 από τα 13, όσοι και οι Υπουργοί που πέρασαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης το αντίστοιχο διάστημα. Εκτός όμως από την προκήρυξη νέων καθεστώτων, τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται και σε επίπεδο αξιολογήσεων και εγκρίσεων.

Τρία χρόνια μετά από την ψήφιση του σχετικού νόμου, ούτε μια απόφαση Υπαγωγής για Τουριστική επένδυση δεν έχει εγκριθεί ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης για το καθεστώς της «Αγροδιατροφής» και της «Επιχειρηματικότητας 360º». Συμφώνως με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης οι διαθέσιμοι πόροι για τον τουρισμό επαρκούν για μόλις το 20% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Άγνωστο είναι επίσης τι ποσοστό των ποσών που εγκρίθηκαν θα κατευθυνθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και τι ποσοστό σε μικρές και μεσαίες, την ώρα που το 95% των αιτήσεων του Αναπτυξιακού νόμου αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ το 80% του ταμείου ανάκαμψης πηγαίνει στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον κ. Θεοδωρικάκο γιατί καθυστερεί δυο χρόνια η έκδοση αποφάσεων  υπαγωγών τουριστικών επενδύσεων και δεν γίνονται πληρωμές ενώ βγαίνουν για άλλα καθεστώτα; Από το σύνολο των ποσών που αφορούν οι υπαγωγές σε όλα τα καθεστώτα, τι ποσοστό των ποσών αυτών αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις και τι μικρές και μεσαίες; Πόσα επενδυτικά σχέδια αναμένεται να ενταχθούν στο καθεστώς του Τουρισμού αν μάλιστα εφαρμοστεί η δέσμευση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ Παπαθανάση περί κατανομής πόρων ανά περιφέρεια; Αληθεύει ότι για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προβλέπεται πως οι 120 από τις 130 επιχειρήσεις δεν θα ενισχυθούν λόγω έλλειψης πόρων και τι ενέργειες έχουν γίνει για να βρεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία;

Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτηση ο κ. Νικητιάδης δήλωσε :

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ κοροϊδεύει τους επενδυτές και αδιαφορεί πλήρως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας. Οι απίστευτες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις  τόσο για έκδοση αποφάσεων όσο και για καταβολές δεν έχει προηγούμενο. Όταν η χρηματοδότηση αφορά τους μεγάλους και την ολιγαρχία αυτό γίνεται σε μηδενικό χρόνο, όταν αφορά τους μικρομεσαίους παραπέμπεται στις καλένδες. Κύριοι της Κυβέρνησης σταματήστε επιτέλους να κοροϊδεύετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου στην χώρα μας.» 

διαβάστε ακόμα

Νικητιάδης προς Θεοδωρικάκο: Γιατί καθυστερεί επί δύο χρόνια η υπαγωγή τουριστικών επενδύσεων στον Αναπτυξιακό;
Στρατηγικές για την λειψυδρία - Ολοκληρωμένη διαχείριση νερού
Έρχεται ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΛΣΤΑΤ | Ανακατανομή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
ΥΠΑ | + 6,1% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια στο 9μηνο του 2024
Ο τουρισμός στη Μαγιόρκα | "From hospitality to hostility" ("Από τη φιλοξενία στην εχθρότητα")
Voucher Τουρισμού με επίδομα € 1.250
Fodor’s Finest: Αυτά είναι τα 2 Ελληνικά ξενοδοχεία στη λίστα με τα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2025
Μεγάλη τουριστική επένδυση στον Πόρο 475 εκατ. ευρώ του Γιάννη Βαρδινογιάννη
Έρευνα ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών της Καρπάθου