Τον Ιούλιο του 2024 οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, με στοιχεία εντός ισολογισμού, ανήλθαν σε 115 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 76,1% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην Έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε σε 5,9% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των μικρομεσαίων (10,6%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (21,9%).
Τα υψηλότερα ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων καταγράφονται στους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας (22,1%), της εστίασης (21,1), των κατασκευών (17,3%), του εμπορίου (11,7%), της μεταποίησης (10,3%) και των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (6,8%). Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (26,7%), των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (23,3%) και της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (20,5%) τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του κλάδου της μεταποίησης. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,7%) και των μεταφορών (2,4%).
Εξάλλου, αύξηση του αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων καταγράφηκε στα περισσότερα χαρτοφυλάκια δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, με σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ΜΕΔ προς νοικοκυριά (15,6%) και συγκεκριμένα των στεγαστικών δανείων (23%), με το ίδιο χαρτοφυλάκιο να παρουσιάζει τη σημαντικότερη αύξηση σε απόλυτα νούμερα (0,5 δισεκ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση, μετά από εποπτική απαίτηση, δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που χορηγήθηκαν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.