Πόλεις εκπέμπουν SOS για το κλίμα

10-07-19 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοένα και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Πρόκειται για μια συμβολική πολιτική κίνηση ή για μια αναγκαιότητα; Η απάντηση στο δημοσίευμα της DW...

Πρωτοστάτησε η Αυστραλία το 2016, ακολούθησαν οι ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία το 2018 και από φέτος στο παιχνίδι έχουν μπει και άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Στη Γερμανία ήταν η Κωνσταντία στις αρχές Μαΐου που κήρυξε πρώτη τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου ακολούθησαν ακόμη 45 δήμοι και κοινότητες, ανάμεσά τους και μεγάλες πόλεις όπως το Ντίσελντορφ, το Μύνστερ, το Άαχεν, η Βόννη, το Κίελο και το Ζααρμπρύκεν. Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των δήμων και κοινοτήτων που έχουν κηρύξει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα είναι πάνω από 700, σύμφωνα με το δίκτυο Climate Emergency Declaration and Mobilisation in Action.

Ο δήμος της Κωνσταντίας εμπνεύστηκε την ιδέα από το μαθητικό κίνημα διαδηλώσεων για την προστασία του κλίματος που έγινε γνωστό ως Fridays for Future. 

Μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών και πολιτικών

Η 24χρονη Νοέμι Μουντχάας ήταν ανάμεσα στους νέους της πόλης που κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους στο δήμο να πάρουν αυτή την απόφαση:

«Οι στόχοι για το κλίμα έχουν απόλυτη προτεραιότητα και θα πρέπει να εμπεριέχονται σε όλες τις αποφάσεις. Σε κάθε ψήφιση νόμου θα πρέπει να ελέγχεται εάν οι συνέπειες είναι θετικές ή αρνητικές για το κλίμα και εάν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες να εξετάζει κανείς εάν υπάρχουν εναλλακτικές».

Η νεαρή φοιτήτρια δηλώνει ευτυχής που η ιδέα τους κατάφερε να υλοποιηθεί και να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες πόλεις. Η Κολωνία σκοπεύει και αυτή ως πρώτη γερμανική πόλη που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους να κάνει το ανάλογο βήμα. Παρατηρείται μια ολοένα και μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών οι οποίοι πολύ συχνά αντιμετωπίζονται άκρως θετικά από όλες τις κομματικές παρατάξεις των δήμων. Και παρότι οι πράξεις αυτές δεν έχουν κάποιο νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, έχουν ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνει ο Ούβε Σνάιντενβιντ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Κλίμα και το Περιβάλλον στο Βούπερταλ:

«Οι προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες που το θέμα του κλίματος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην πολιτική ατζέντα. Και αυτό θα είναι πολύ πιο έντονο σε σχέση με το παρελθόν».

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026