Το Facebook καλεί τους χρήστες που έχουν προσβληθεί με τον κορωνοϊό, να μοιραστούν τα συμπτώματά τους και την τοποθεσία τους, ώστε να βοηθήσουν τους ερευνητές να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια εξαπλώνεται ή υποχωρεί.
Η έρευνα θα εμφανιστεί στο Facebook ξεκινώντας από ορισμένους χρήστες των ΗΠΑ, ενώ διεξάγεται από ερευνητές υγείας στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Εάν λειτουργήσει όπως αναμένεται από τους επιστήμονες, θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε σε σχετική συνέντευξή του ότι οι ερευνητές και οι αρμόδιοι στον τομέα της υγείας πιστεύουν πως τα δεδομένα από τις εν λόγω έρευνες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προσδιοριστεί το πού θα πρέπει να διατεθούν υγειονομικοί πόροι, όπως είναι για παράδειγμα οι συσκευές παροχής οξυγόνου, σε ποιες τοποθεσίες θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και εν τέλει σε ποιες περιοχές μπορεί να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς της κίνησης των πολιτών.
Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι επιταχύνει τις προσπάθειες για την παροχή δεδομένων θέσης χρήστη σε ένα δίκτυο ερευνητών επιδημιολογίας, οι οποίοι στη συνέχεια μοιράζονται τις αναλύσεις τους - αλλά όχι μεμονωμένα στοιχεία - με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων ξεκίνησαν τον Μάρτιο και παρέχουν εξατομικευμένες αναφορές για πολιτείες των ΗΠΑ, όπως είναι η Καλιφόρνια και η Μασαχουσέτη, καθώς και για επαρχίες της Ινδίας, με σκοπό να διαπιστωθεί πώς λειτουργούν οι πρακτικές κοινωνικής απόστασης σε συγκεκριμένες περιοχές.