Περισσότερες από εκατό λύσεις έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα από γαλλικές εταιρείες υγείας (biotech και medtech) ως απάντηση στην πανδημία σύμφωνα με τον Γαλλικό Σύνδεσμο Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, France Biotech.
Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν τόσο την έρευνα για την ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων, την ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό, όσο και την ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων ανίχνευσης αντιγόνου SARS-Cov2 για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και του εμβολιασμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της γαλλο-αυστριακής εταιρείας Valneva, η οποία αναπτύσσει υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, για το οποίο η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει προπαραγγελία τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεων έναντι 470 εκατ. ευρώ. Εάν ληφθεί άδεια κυκλοφορίας, οι δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες το 2022. Ομοίως, εταιρείες όπως η Aiova, η Flash Therapeutics, η Osivax και η Ose Immunotherapeutics εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη εμβολίων, τα οποία δεν αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το επόμενο έτος, ή ακόμη και στα τέλη του 2022 για ορισμένες εξ αυτών, λόγω της διαφορετικής στόχευσης των εμβολίων αυτών σε δομές εντός του SARS-Cov2 και όχι στην πρωτεΐνη-ακίδα (S) που υπάρχει στην επιφάνεια του ιού, όπως συμβαίνει με εμβόλια που έχουν ήδη λάβει έγκριση. Η διαφορετική αυτή στόχευση των εμβολίων καθιστά μεν πιο δύσκολη την ανάπτυξή τους, επιτρέπει, ωστόσο, μία πιο καθολική και διαρκή ανοσία, καθώς οι εσωτερικές δομές του ιού μεταλλάσσονται λιγότερο από την πρωτεΐνη S. Αυτά τα εμβόλια δεύτερης γενιάς θα μπορούσαν επομένως να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι των ήδη υπαρχουσών μεταλλάξεων, αλλά και εκείνων που θα εμφανιστούν στο μέλλον.
Ποιες είναι οι δυσκολίες
Ωστόσο, σύμφωνα με την France Biotech, παρατηρείται σημαντική δυσκολία εξεύρεσης επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των θεραπειών, η οποία εν μέρει εξηγεί και την καθυστέρηση των γαλλικών εταιρειών βιοτεχνολογίας στο να παράγουν άμεσα αποτελέσματα. Ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να επωφεληθούν από την υποστήριξη της Bpifrance (Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων) ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και πάλι, η δημόσια αυτή στήριξη είναι αρκετά περιορισμένη.
Διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη κινητοποίηση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Εταιρειών σε συνεργασία με το Caisse des Dépôts et Consignation για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, ενθαρρύνουν τα μηνύματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εταιρειών υγείας. Ωστόσο, βασικό αίτημα του Συνδέσμου France Biotech παραμένει η αποτελεσματικότερη εμπλοκή των δημόσιων αρχών, προκειμένου να υποστηρίξουν τις διάφορες πρωτοβουλίες, να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές και να προωθήσουν την τεχνολογική πολυμορφία που απαιτείται για θέματα υγείας.
Τουλάχιστον 4 εταιρείες αναπτύσσουν θεραπείες
Απαραίτητη είναι, παράλληλα, η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τις εταιρείες, ιδιαίτερα στην αρχή της έρευνας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γαλλικές βιοτεχνολογικές εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες κατά του SARS-Cov2 (Abivax, Innate Pharma, Genoscience Pharma, Fab'entech κ.λπ.) και τις επιδράσεις του στο σώμα, είτε μειώνοντας το ιικό φορτίο είτε καταπολεμώντας τη βίαιη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί ο κορωνοϊός σε μερικούς ασθενείς. Η μετάβαση από εργαστηριακές μελέτες σε πραγματικές κλινικές δοκιμές ενέχει μεγάλο κόστος και η απόδοση της επένδυσης εξαρτάται από τον αριθμό των ασθενών, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της France Biotech, Franck Mouthon, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μία ευρωπαϊκή αρχή, κατά το πρότυπο της αμερικανικής BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), η οποία έχει υποστηρίξει οικονομικά τη Moderna και πολλά άλλα εργαστήρια. Αυτό θα εξασφάλιζε τη συνέχεια μεταξύ της χρηματοδότησης των αρχικών σταδίων των θεραπευτικών καινοτομιών μέχρι την εφαρμογή τους στο σύστημα υγείας, αλλά και την εξασφάλιση ιδιωτικών πόρων.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του 2021 και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Γαλλίας στον τομέα της καινοτομίας της υγείας, η France Biotech σχεδίασε ένα νέο “Σχέδιο Καινοτομίας Υγείας” για το 2021, που στοχεύει στην επαναφορά μιας επιθετικής βιομηχανικής πολιτικής στον τομέα της υγείας. Μέσω 32 μέτρων που εμπλέκουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας καινοτομίας (ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρχές, επενδυτές, δικαιούχους, χρήστες - ασθενείς και επαγγελματίες υγείας - δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς), το Σχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου της υγείας στη Γαλλία, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και πρόσβασή του στην εγχώρια αγορά (το γαλλικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης), και παράλληλα ενισχύοντας σημαντικά τη στήριξη για τις εξαγωγές προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
Η Γαλλική Κυβέρνηση, μέσω της Υπουργού αρμόδιας για τη Βιομηχανία κα Agnès Pannier-Runacher, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επανεξετάσει το σύστημα δημόσιας στήριξης για την ιατρική έρευνα, ελπίζοντας να καταλήξει σε ένα σχέδιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.
Απογραφή της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Άλλωστε, σημαντική είναι η βαρύτητα που αποδίδει στον γαλλικό τομέα βιοτεχνολογίας για την επιτυχή έκβαση της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα, με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Εσωτερικής Αγοράς, κ. Thierry Breton, και Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδη, και εκπροσώπους των σημαντικότερων φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων που παράγουν εμβόλια, με στόχο τη μεγιστοποίηση της βραχυπρόθεσμης παραγωγικής ικανότητας εμβολίων.
Στη συνάντηση, παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι της BioNTech, Pfizer, Moderna και AstraZeneca, καθώς και των Curevac, Janssen, Valneva και Novavax, των οποίων τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής φαρμάκων για λογαριασμό τρίτων Delpharm, Recipharm, Fareva, Cenexi, Unither, των εργαστηρίων Sanofi, GSK, Ipsen, Eli Lilly, Regeneron/Roche, Celtrion και Merck, καθώς και των κτηνιατρικών εργαστηρίων Boeringher Ingelheim, Virbac και Ceva.
Στόχος της συνάντησης ήταν να πραγματοποιηθεί μία απογραφή της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να διερευνηθεί η δυνατότητα μεγιστοποίησης αυτής της ικανότητας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, μέσω της δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής, παροχής ενισχύσεων και άλλων λύσεων. Ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν να παράγουν εμβόλια τέσσερις τοποθεσίες στη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύθηκε ότι όλοι οι Γάλλοι ενήλικες που το επιθυμούν, θα μπορούν να εμβολιαστούν έως το τέλος του καλοκαιριού.
Η βασική πρόκληση είναι η συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για τη μεταφορά τεχνολογίας, ο οποίος συνήθως ανέρχεται σε πάνω από 18 μήνες, προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι Ευρωπαίοι το συντομότερο δυνατό. Για το σκοπό αυτό, ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύθηκε να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στους βιομηχανικούς φορείς, επιταχύνοντας τη ρυθμιστική διαδικασία ή ακόμη και προσφέροντας λειτουργική υποστήριξη, μέσω της ειδικής ομάδας που δημιουργήθηκε υπό την Υπουργό Βιομηχανίας κα Agnès Pannier-Runacher.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία της France Biotech, ο τομέας της καινοτομίας στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα δυναμικός με περισσότερες από 2.000 εταιρείες που αντιστοιχούν σε περίπου 50.000 θέσεις εργασίας, ίδρυση άνω των εκατό νέων επιχειρήσεων κάθε έτος και έκδοση περισσότερων από 5.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2030 θα δημιουργήσουν ετήσιο κύκλο εργασιών 40 δισ. ευρώ και 130.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.