Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και ο κόσμος επιστρέφει με προσεκτικά βήματα στη «νέα κανονικότητα», ένας από τους τελικούς περιορισμούς που πρέπει να αρθούν είναι το άνοιγμα γραφείων. Σύμφωνα με έρευνα της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, επισημαίνεται ότι οι χώροι των γραφείων ήταν υπεύθυνοι για τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον εργασίας. Επομένως, είναι θετικό το γεγονός ότι η πλειονότητα των εταιρειών τήρησε όσο το δυνατόν πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με την τηλε-εργασία.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που έχουν ως βάση το σπίτι τους για τόσους πολλούς μήνες, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο γραφείο.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε στο Linkedin η εταιρεία διαχείρισης ταξιδιών προσωπικού, Business-to-Business-for-Employees (B2B4E), CWT, σχετικά με τις σκέψεις των τηλε-εργαζόμενων, διαπιστώθηκε ότι το 62% φοβάται περισσότερο τη μετακίνηση προς τον χώρο εργασίας, ενώ το 17% δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο προβληματισμό. Επιπλέον, το 14% δεν ανυπομονεί να επιστρέψει στο γραφείο, ενώ το 7% ανησυχεί περισσότερο για τις ώρες των διαλειμμάτων όπως είναι η διακοπή για το μεσημεριανό φαγητό.
Αναμφίβολα, η επιστροφή στο γραφείο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, ειδικά για τους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη ή επιλέγουν να μην εμβολιαστούν καθόλου. Σχετικά, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αισθάνεται άβολα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με μη εμβολιασμένους συναδέλφους, ενώ το 37% απάντησε ότι θα αισθανόταν πολύ άσχημα αν αναγκαζόταν να εργάζεται στον ίδιο χώρο με μη εμβολιασμένους συναδέλφους. Μόνο το 20% απάντησε ότι δεν έχει πρόβλημα να εργαστεί δίπλα σε κάποιον ανεμβολίαστο συνάδελφο, ενώ το 18% αποκρίθηκε ότι αισθάνεται άνετα σε κάθε περίπτωση, αρκεί να επιστρέψει στο γραφείο.