Ποια η σχέση της ανθρωποσοφίας με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο γερμανόφωνο χώρο; Το θέμα σχολιάζει το Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα, που αναπαράγει η DW.
Διαβάστε τι γράφει...
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της πανδημίας προσεγγίζει το Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη στατιστική ο γερμανόφωνος χώρος έχει τα χειρότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη. Γιατί άραγε; "Για ένα σωρό λόγους" απαντά.
"Εάν δει κανείς τον χάρτη, η Θουριγγία, η Σαξονία και η Βαυαρία πλήττονται ιδιαίτερα από τον Covid-19. Η γεωγραφική εγγύτητα με την Πολωνία και την Τσεχία, όπου και εκεί τα νούμερα είναι υψηλά, θεωρείται μια από τις αιτίες, αλλά υπάρχει κι ένας άλλος λόγος: Ο σκεπτικισμός που απαντάται σε ένα κύκλο αστών, ο οποίος έχει το επίκεντρό του στη νότια Γερμανία και την Ελβετία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανθρωποσοφιστές".
Ο αρθρογράφος περιγράφει σε αδρές γραμμές την κοσμοθεωρία του Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή της ανθρωποσοφίας, σε σχέση με το εμβόλιο ως εξής: "Ο Στάινερ πίστευε ότι οι ασθένειες έχουν το νόημά τους στο καρμικό γίγνεσθαι. Ο πυρετός μπορεί να βοηθήσει για παράδειγμα ένα παιδί, να 'εγκατασταθεί' στο σώμα του. ΄Οποιος στην προηγούμενη ζωή του έκανε λάθη, θα πρέπει μέσω των συνθηκών της ασθένειας να τα αντισταθμίσει. Και όποιος εμβολιάζεται, γίνεται ´κουφός´ απέναντι σε αυτό το καρμικό μήνυμα … με την ένεση, η οποία προστατεύει από την ασθένεια, εγχύνεται στο σώμα το δηλητήριο του πολιτισμού, επιταχύνει τεχνητά, αυτό που κανονικά θα διαρκούσε. Εμποδίζει το σώμα να αναπτυχθεί από μόνο του και να κινητοποιήσει τις φυσικές του δυνάμεις".
Η πραγματικότητα όμως στη Γερμανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καρμικά μηνύματα. Και η εκκολαπτόμενη κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς είναι κοντά στην αποτυχία, πριν καν αναλάβει έργο κατά την Handelsblatt, η οποία επιγράφει το σχετικό άρθρο με τον τίτλο "Ο Σολτς ρισκάρει τη λάθος εκκίνηση".
Γράφει ο σχολιαστής: "Ο κατάλογος με τις παραλείψεις της πολιτικής είναι μακρύς. Η κατάργηση της επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας είναι λανθασμένη, η αποξήλωση κλινών στις εντατικές μοιραία, η υπόθεση ότι όλα θα βελτιωθούν, μόλις οι πολίτες εμβολιαστούν βιαστική. Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέσο διαχείρισης της πανδημίας, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για το άμεσο τέλος της, επειδή εκτός από τους αρνητές υπάρχουν και απροστάτευτα παιδιά. Γιατί κανείς δεν ξέρει τη διάρκεια προστασίας από το εμβόλιο.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση καλλιέργησε τον πόθο επιστροφής στην κανονικότητα, που οδήγησε σε συμπεριφορές τύπου laissez-faire σε σχέση με τον θανατηφόρο ιό. Στην Κολωνία οι καρναβαλιστές γιόρτασαν στους δρόμους, που πιθανόν να γίνει ως γεγονός υπερμεταδότης του ιού, και ο καθένας μπορεί να διηγηθεί ιστορίες γνωστών που παρά το ότι είχαν κορωνοϊό, πήγαν για ψώνια. Γι αυτήν την απερίσκεπτη στάση με την πανδημία ευθύνονται όλα τα κόμματα: Τα Χριστιανικά, γιατί βιάστηκαν να κηρύξουν την κρίση ως λήξασα, το Φιλελεύθερο, γιατί έχει ταυτιστεί με την στάση του laissez-faire και τέλος του Σολτς, γιατί έμεινε για καιρό θεατής των εξελίξεων".