Ενθουσιασμός για το νέο πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

11-05-22 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οδήγησε σε απώλεια έως και του 22,5% του αρχικού σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία Lilly.

Το Tirzepatide, όπως ονομάζεται το φάρμακο, χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα και προάγει την απώλεια βάρους μιμούμενη τις επιδράσεις των φυσικών ορμονών που ονομάζονται ινκρετίνες. Αυτές οι ορμόνες μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό και ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την πέψη.

Η τιρεζεπατίδη, η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην αγορά εν αναμονή περαιτέρω κλινικών μελετών, συνδυάζει δύο συγκεκριμένες ινκρετίνες που ονομάζονται GLP-1 (glucagon-like peptide-1) και GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide).

Στα αποτελέσματα της φάσης 3 της συνεχιζόμενης κλινικής δοκιμής SURMOUNT-1, οι ερευνητές ενέκριναν 2.539 συμμετέχοντες που ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τιρεζεπατίδη ή εικονικό φάρμακο (placebo), ακολούθησαν μια υποθερμιδική δίαιτα και αύξησαν την άσκηση.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκαν, οι εθελοντές έκαναν μια φορά την εβδομάδα ένεση με τιρζεπατίδη σε χαμηλή, μέτρια ή υψηλή δόση. Μετά από 72 εβδομάδες και οι τρεις ομάδες είδαν σημαντική απώλεια βάρους.

Στο τέλος της κλινικής δοκιμής η μέση απώλεια βάρους ήταν:

22,5% (24 κιλά) με την υψηλή δόση (15 mg)
21,4% (22 κιλά) με την μέτρια δόση (10 mg)
16% (16 κιλά) με τη χαμηλή δόση (5 mg)
Συγκριτικά, η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο έχασε μόνο το 2,4% του σωματικού βάρους της (2 κιλά).

«Η τιρεζεπατίδη είναι το πρώτο πειραματικό φάρμακο που επιτυγχάνει απώλεια βάρους άνω του 20% κατά μέσο όρο σε μια κλινική μελέτη φάσης 3», δήλωσε ο υπεύθυνος της κλινικής έρευνας και αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Lilly, Τζεφ Έμικ.

Όπως συμβαίνει και με άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους, ορισμένοι συμμετέχοντες εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανάλογα με τη δόση, έως και το ένα τρίτο της ομάδας που έλαβε το φάρμακο παρουσίασε ναυτία, διάρροια, εμετό και δυσκοιλιότητα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τη μελέτη λόγω αυτών των παρενεργειών.

«Η συνέχιση της ανάπτυξης της τιρζεπατίδης και παρόμοιων παραγόντων θα μπορούσε να προμηνύσει μια αλλαγή στη θεραπεία της παχυσαρκίας, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση της χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων άλλαξε με την έλευση των φαρμάκων στατίνης και του HIV με τα αντιρετροϊκά φάρμακα», δήλωσε ο Σκοτ Κάαν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για το Βάρος και την Ευεξία στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν το 2023.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Science Alert

διαβάστε ακόμα

Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!