Το παράδειγμα της Κω και των ζημιών που υπέστη από το σεισμό του περασμένου Ιουλίου, επικαλέστηκε στην τοποθέτησή του στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο διακομματικής κοινοβουλευτικής αποστολής της Ελλάδας στην Κομισιόν, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προκειμένου να θέσει ζήτημα αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η Κως τον Ιούλιο του 2017 χτυπήθηκε από έναν πολύ ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στις υποδομές του νησιού και στους αρχαιολογικούς χώρους με το συνολικό κόστος αποκατάστασης να είναι 90 εκ. ευρώ περίπου, όπως υπολογίστηκε από το Υπουργείο Οικονομίας που υπέβαλε σχετικό αίτημα ενίσχυσης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
Η ενίσχυση, όμως, από το Ταμείο Αλληλεγγύης ήταν 2,5 εκ. ευρώ μόνο. Αυτό οφείλεται στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης που θεωρεί τις ζημιές αυτές, ως ζημιές σε περιφερειακό επίπεδο και τις χρηματοδοτεί με ποσό ίσο με το 2,5% του συνολικού κόστους των ζημιών, το οποίο, όμως, δεν επαρκεί.
Όπως τόνισε ο κ. Κόνσολας, πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο για την ενεργοποίηση αλλά και την κατανομή των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης και να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης για τις ζημιές σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικά για τις φυσικές καταστροφές η χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών πρέπει να καλύπτει το 100%.
Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για την αλληλεγγύη στο πεδίο των φυσικών καταστροφών, κάτι που, σαφώς, αναγνώρισε και ο Κύπριος Επίτροπος για την Πολιτική Προστασία, κ. Χρήστος Στυλιανίδης.