Ελληνικός τουρισμός: Επειγόντως στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης- Η απειλή από την υπερπροσφορά κλινών

28-06-19 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ζήτημα της υπερπροσφοράς ξενοδοχειακών κλινών στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και στις συνεπειες που θα υπάρξουν εάν η ζήτηση σταματήσει να αυξάνεται επαναφέρει ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας, που συχνά αρθρογραφεί στο Tornos News.

Διαβάστε τους προβληματισμούς του....

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του CNN σχετικά με την τουριστική ασφυξία  στη Σαντορίνη, επανέρχομαι σε πρόσφατη παρέμβασή μου για το θέμα της υπερπροσφοράς ξενοδοχειακών κλινών.. Τα κακά μαντάτα έρχονται και για άλλες περιοχές.

Υπουργείο και οι Φορείς όταν συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος, θα είναι πολύ αργά.

Το Υπουργείο κάνει ότι δεν ακούει μεταθέτοντας το πρόβλημα στον επόμενο...πολιτικό κόστος γαρ.

Οι Φορείς φοβούνται να το παραδεχτούν και να προτείνουν μέτρα...οικονομικοί επαγγελματικοί λόγοι γαρ

Το λογαριασμό όμως θα πληρώσει ο Ελληνικός Τουρισμός και η οικονομία της Χώρας. 

Από τον περασμένο Οκτώβριο επισημαίνω, με παρεμβάσεις μου, τους κινδύνους από την υπερπροσφορά ξενοδοχειακών κλινών σε μία ενδεχόμενη και πολύ πιθανή, τα επόμενα χρόνια, κάμψη της ζήτησης. 

Μετά από ένα ταξίδι στην Κύπρο, όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με παράγοντες του Κυπριακού τουρισμού, με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τους έκθεση της διεθνούς εταιρίας συμβούλων που συνεργάζομαι, σχετικά με  τις επιπτώσεις από την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη και τα προβλήματα από την υπερπροσφορά κλινών στην Κύπρο σε περίπτωση κάμψης της ζήτησης, επισημαίνοντας την ανάγκη περιορισμού της καθ ύψος δόμησης στη νότια παραλιακή ζώνη της Κύπρου και τη λήψη μέτρων για την ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή της τουριστικής δόμησης.

Η τουριστική οικοδομική δραστηριότητα στην Κύπρο είναι εκπληκτική, με μονάδες ουρανοξύστες με καθ ύψος δόμηση, λόγω έλλειψης διαθέσιμης γης στο νότιο τμήμα της Νήσου που θα δημιουργήσουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις , με την αναπόφευκτη υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών. 

Έγινε εκτενής συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για άμεση λήψη αποφάσεων.

Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναθεωρείται το πενταετές σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου με βάση τα νέα δεδομένα.

Κατάλαβαν έγκαιρα  τους κινδύνους και αντιδρούν άμεσα. 

Πρέπει να υπάρξει όμως άμεσος προβληματισμός και εγρήγορση και σε εμάς.

Από στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Τουρισμού, προκύπτει μεγάλη προσφορά νέων κλινών για το 2018 και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 2018 υπολογίζεται να προστεθούν, στο υπάρχον δυναμικό, γύρω στις 10.000  νέες κλίνες σε Κρήτη, Ρόδο και Κω.

Αν υπολογισθούν και άλλες 10.000, με μέτριους υπολογισμούς, στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Ιόνια, Μεσσηνία, Μύκονο, Κυκλάδες και Αττική, έχουμε μία αύξηση 20.000 κλινών περίπου για το τρέχον έτος.

Η μεγάλη αυξητική τάση θα συνεχισθεί  τόσο το 2019, όσο και το 2020, με βάση τα εγκεκριμένα και τα προς έγκριση επενδυτικά σχέδια.

Το 2018, η προσφορά των νέων κλινών, τουλάχιστον σε Κρήτη και Ρόδο θα καλυφθεί από τη ζήτηση, καθώς διαφαίνεται καλύτερο το 2018 σε ότι αφορά τις αφίξεις.

Όμως έρχονται τα δύο επόμενα χρόνια, μετά το 2018 στα οποία θα προστεθούν χιλιάδες νέες κλίνες, χωρίς να είναι δυνατή μία ασφαλής πρόβλεψη της ζήτησης δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα ευπαθέστερα προϊόντα που επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους.

Μία παράμετρος ορατή και πιθανή είναι η κάμψη της ζήτησης, λόγω της επανάκαμψης των τουριστικών αγορών της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία θα έχει το 2018 μία εξαιρετική χρονιά, κάνοντας ένα δυναμικό come back, με μεγάλη ζήτηση, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις.

Η Κύπρος, με συνεχείς αυξητικές τάσεις, θα έχει την best ever τουριστική χρονιά.

Η Αίγυπτος ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι με νέους προορισμούς στη Μεσογειακή Ακτή.

H Τυνησία έχει μεγάλη ζήτηση και είναι ξανά στο προγράμματα των Tour Operators.

H Κροατία εξελίσσεται σε αγαπημένο προορισμό των Ευρωπαίων τουριστών.

Το Μαρόκο, κάνει δυναμική τουριστική προβολή με αξιόλογα αποτελέσματα.

Η Ισπανία σπάει τα ταμεία.

Η πορεία του τουρισμού στη Χώρα μας μετά το 2018 θα σημειώνει μικρή αύξηση, με τη ζήτηση να σταθεροποιείται, σε αντίθεση με την προσφορά κλινών που θα αυξάνει δυσανάλογα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Εκεί εστιάζεται η προσοχή, ώστε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Χρειάζεται η κατάρτιση, επειγόντως ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης, που δεν έγινε ποτέ, όπου θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραπάνω παραμέτρους, με πρόβλεψη για ανάπτυξη νέων περιοχών, νέων προϊόντων εκτός αιχμής και ιδιαίτερα του Ιαματικού τουρισμού, που είναι η ανεκμετάλλευτη χρυσή μας κληρονομιά και βέβαια να προβλέπει χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Η υπέρμετρη ανάπτυξη δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα  καταστρέφοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας  αίσθηση τουριστικής ασφυξίας, με δυσμενή αντίκτυπο στη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ήδη, παρατηρείται υπέρμετρη ανάπτυξη σε πολλές περιοχές, όπως Σαντορίνη, Μύκονο, Βόρεια Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κασσάνδρα Χαλκιδικής  και είναι απόλυτα εμφανής η αίσθηση της οριακής λειτουργίας της φέρουσας ικανότητας των περιοχών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, σε όλο το φάσμα των Ιδιωτικών υπηρεσιών και  Δημόσιων Λειτουργιών.

Οι προβληματισμοί πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων, άμεσα, μεταξύ Πολιτείας και Φορέων ,ώστε να ακουσθούν όλες οι απόψεις και να εγκριθεί επιτέλους, ένα πενταετές σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που να προβλέπει  τη  διαχείριση της υπερπροσφοράς, που κατά την άποψη μου θα υπάρξει μετά δύο - τρία χρόνια.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν......

Μία κάμψη της ζήτησης με χιλιάδες κλίνες αδιάθετες ,θα είναι η καταστροφή για την οικονομία της Χώρας.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026