Την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης των Ελληνικών επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook, αναδεικνύουν με ερώτησή τους 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.
«Είναι απαραίτητη η άμεση εμβάθυνση των φορολογικών μέτρων διευκόλυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Απαιτούνται άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, έτσι ώστε το τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη που εξυπηρετούνταν από την Thomas Cook να μην κατευθυνθεί σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Είναι όμως επίσης απαραίτητο να υπάρξει ένα μόνιμο και σταθερό πλαίσιο προστασίας της τουριστικής οικονομίας, από τις διακυμάνσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς.»
Η έκθεση της ελληνικής τουριστικής αγοράς στην συγκεκριμένη εταιρία αρχίζει να φαίνεται σε όλες της τις διαστάσεις αυτή την περίοδο, κατά την οποία εξελίσσεται η διαδικασία των προκρατήσεων για την επόμενη τουριστική χρονιά. Ήδη η εκτίμηση των ξενοδόχων είναι ότι οι προκρατήσεις είναι μειωμένες από 10% έως 30%, ανάλογα με τον τουριστικό προορισμό και το κατάλυμα, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, τα μέτρα φορολογικής διευκόλυνσης που νομοθετήθηκαν με τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι τολμηρά, ενώ κρίσιμες φορολογικές εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές. Σύμφωνα επίσης με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το συνολικό χρηματοδοτικό κενό στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Τhomas Cook ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 15% δηλαδή του συνολικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών, σχετικά με το εάν: