Στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για την εστίαση αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Χαρίτση με θέμα: «Δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης».
Όσον αφορά τα μέτρα για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα ακόλουθα...
-Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι πήγε στην εστίαση. Αναλογικά μεγαλύτερο από τους άλλους κλάδους.
-Μείωση ενοικίου 40%.
- Προγράμματα επιχειρηματικότητας από τις Περιφέρειες.
-Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, που ένα μεγάλο κομμάτι αφορούσε στην εστίαση.
- ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικό. Αρκετές εκατοντάδες επιχειρήσεις από τις χιλιάδες που έχουν πάρει δάνεια δραστηριοποιούνται στην εστίαση.
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένει τη θετική της έγκριση για να ξεκινήσει και η διαδικασία του νέου προγράμματος ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Δεν πρόκειται για δάνειο, είναι επιχορήγηση (grant), υπογράμμισε. Θα είναι λεφτά που θα παίρνουν για θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου που έχουν αγοράσει οι ίδιοι από τον περασμένο Φεβρουάριο, όχι μόνο γι’ αυτά που θα πάρουν τώρα ενώ και αυτά που θα πάρουν τώρα θα καλυφθούν. Επίσης για τιμολόγια που θα έχουν κόψει από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τώρα, η κυβέρνηση θα πληρώνει στον καθένα 100 ευρώ ανά 15 τετραγωνικά, ακριβώς για να μπορέσουν να βάλουν, όταν θα φύγουμε από την καραντίνα, εξωτερικά σώματα θερμαντικά για να μη χρειαστεί να κλειστεί ο κόσμος μέσα και έχουμε νέα αναζωπύρωση.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι αν τις επόμενες 15 ημέρες υποχωρήσει η πανδημία και λήξει το lockdown το Δεκέμβριο, η ύφεση θα είναι μικρότερη. Αν η πανδημία μας οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας lockdown, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Ακόμα έχουμε δρόμο δηλαδή για να καταλήξουμε στο πόσο θα είναι αυτή η ζημία.
Όπως είπε, "εάν έρθει το εμβόλιο, εμβολιαστεί ο πληθυσμός, δημιουργηθεί μία συνθήκη ανοσίας και αρχίσει πράγματι και ελέγχεται η πανδημία, το 2021 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά. Αν αυτό δεν συμβεί, το 2021 θα είναι επίσης μία πολύ άσχημη χρονιά. Άρα, όλα αυτά είναι υπό συζήτηση".
Υπογράμμισε δε: "Δεν κάνουμε βασικά τίποτα άλλο από το να παρέχουμε ρευστότητα. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα εγγυημένα δάνεια, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, όλα αυτά είναι μέτρα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε αυτά και άλλα, αλλά πάλι σε αυτό, για να απαντήσουμε, πρέπει να απαντήσουμε στο πόσο θα κρατήσει. Εμείς σας λέμε ότι κρατάμε δυνάμεις και έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία και στο χειρότερο σενάριο".
Αναφέρθηκε, τέλος, στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις mini market και super market να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 το βράδυ με σκοπό να μπορούν όλοι να λαμβάνουν τις αγορές τους στο σπίτι τους όταν γυρνάνε από τη δουλειά τους και άρα να μην έχουν πρόβλημα όσοι δεν προλαβαίνουν λόγω εργασίας να πάνε και να ψωνίσουν κι έτσι να μην μείνουν από τρόφιμα. Ενδεχομένως να δώσουμε και την ευκαιρία δημιουργίας επιπλέον θέσεων εργασίας σε αυτά τα καταστήματα, είπε.