Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει στις αρχές της ΕΕ να εισάγουν την τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολιασμού στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού της ΕΕ προκειμένου να γίνουν πιο ασφαλή τα ταξίδια στην περιοχή.
Σε μήνυμά του προς τους Έλληνες, ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση μετά από έξι μήνες από τη δεύτερη, και ότι η ενισχυτική δόση θα πρέπει να προστεθεί στα Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά.
Πρόσθεσε δε ότι θα παρουσιάσει στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, την πρότασή του για έκδοση του πιστοποιητικού αποκλειστικά σε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση ή την τρίτη, μετά το εξάμηνο.
«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο, ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», δήλωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εφαρμόσει ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για 12 μήνες μετά την τελευταία δόση, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το EURACTIV.com, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται ή σχετική σύσταση ή κατ' εξουσιοδότηση πράξη για την επέκταση της χρήσης πιστοποιητικών COVID για ταξίδια στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ή 12 μήνες μετά από μονοδοσικό εμβόλιο.
Η Κομισιόν δεν έχει σχολιάσει ακόμη το ζήτημα, όμως οι τρίτες δόσεις μπορεί σύντομα να γίνουν υποχρεωτικές για την απόκτηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία, προς το παρόν, επιτρέπουν στους κατόχους τους να ταξιδεύουν χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό στην ΕΕ. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν απαραιτήτως το πιστοποιητικό για την πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, βιβλιοθήκες, εμπορικά κέντρα και άλλους χώρους.