Γ. Φραγγίδης | Συγκεντρωτικό, ασαφές και μη βιώσιμο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης

21-12-21 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συγκεντρωτικό, ασαφές και μη βιώσιμο το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Τουρισμού με τίτλο «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιδημιολογικές συνθήκες και την επακόλουθη αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, που επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό και αναστέλλουν το ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου διαστήματος. Ο χειμερινός τουρισμός πλήττεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με συνέδρια και εκδηλώσεις έχουν υποστεί καίριο πλήγμα.

Ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης στοχευμένης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, όπως για παράδειγμα εκείνων στον επισιτισμό τουρισμό που έχουν μείνει απροστάτευτοι. Καυτηρίασε τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των προϋποθέσεων εισόδου των ταξιδιωτών στη χώρα μας, καθώς τροποποιήθηκαν τρεις φορές μέχρι να οριστικοποιηθούν, προκαλώντας σύγχυση και αναταραχή στον τουριστικό κόσμο.  

Σε σχέση με τους Οργανισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOs), είπε:

Ο δικός μας πολιτικός χώρος πρεσβεύει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία η Πολιτεία παρέχει τεχνογνωσία και πόρους. Η λειτουργία των  αναπτυξιακών οργανισμών και εταιρειών των Δήμων -με τη διαστρεβλωμένη μορφή που λειτουργούν σήμερα- ως DMOs, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Διαφωνούμε με την προϋπόθεση έγκρισης από τον Υπουργό Τουρισμού για χαρακτηρισμό ενός προορισμού ως «πρότυπου», το νομοσχέδιο εισάγει ασαφή κριτήρια. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τις νέες δομές. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων για ίδρυση φορέα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες π.χ. μονομετοχικής εταιρείας, που θα λειτουργεί σαν DMO. Το νομοσχέδιο δεν διέπεται από φιλοσοφία δίκαιης ανάπτυξης όλων των προορισμών, οδηγεί στην ανάπτυξη των μεγάλων και ήδη αναπτυγμένων προορισμών.

Σε σχέση με την ίδρυση της εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Α.Ε.» για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, είπε:

Το νομοσχέδιο δημιουργεί πηγές «δύο ταχυτήτων»: α) πηγές που θα διαχειρίζεται η ΙΠΕ Α.Ε. και β) πηγές εκτός ΙΠΕ, που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι. Συνιστά νόθευση του ανταγωνισμού να χρειάζεται «έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου» από την ΙΠΕ ΑΕ και για τις πηγές που δεν χρηματοδοτεί και δεν διαχειρίζεται η ίδια, αλλά οι Δήμοι. Δεν προβλέπεται παροχή τεχνογνωσίας και πόρων στις πηγές εκτός ΙΠΕ, τη στιγμή που τα οικονομικά των δήμων είναι προβληματικά. Ζητάμε να παραχωρηθούν οι αιγιαλοί στους Δήμους, στις περιπτώσεις όπου ύδατα ιαματικών πηγών αναβλύζουν στη θάλασσα, υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα. 

Για την τροπολογία που περιέχει τη ρύθμιση για το Ναυάγιο της Ζακύνθου, είπε: 

Με την τροπολογία αποκλείστηκε η συζήτηση της ρύθμισης στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και η ακρόαση των φορέων και κατοίκων της περιοχής. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού και ηθικής, για τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες και προκαλούν αντιδράσεις, να ακολουθείται η ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία την ακρόσης των φορέων, ώστε να μπορούν να ακουστούν οι απόψεις όλων και να μπορούν και οι βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Απαράδεκτη και εγκλωβιστική η νομοθετική τακτική, με τροπολογίες με πολλά άρθρα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ψήφισης των άρθρων ξεχωριστά.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ένα σύγχρονο μνημείο και το δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας μας. Με δεδομένο ότι έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου από το 2016 και μάλιστα το 2018 συνέβη κατολίσθηση με τραυματισμό τουριστών στην παραλία, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία και τη συντήρησή του. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αστερίσκους και χωρίς σκοτεινά σημεία. 

διαβάστε ακόμα

Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια