Η ενεργειακή κρίση και συνολικά οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώθηκε από το 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά την συζήτηση, που συντόνισε η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης αυτού του «παγκόσμιου ενεργειακού σοκ» που έχει επηρεάσει και τη χώρα μας. Υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί ώστε να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Αίγυπτο που θα επιτρέψει στην χώρα να μεταβληθεί σε πύλη για την ενέργεια ανάμεσα σε βορά και νότο.
Ο κ. Πατέλης παρουσίασε τις κυβερνητικές προσπάθειες που έχουν στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια. «Πρέπει, ωστόσο, να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και στοχευμένα και μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Philipp R. Lane, Επικεφαλής Οικονομολόγος & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει εναλλακτικές για την ενέργεια και να προχωρήσει την απεξάρτησή της από την Ρωσία. «Υπάρχει plan Β αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμο», εξήγησε.
Αναφερόμενος στην αναθεώρηση των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αυτή ολοκληρώθηκε πέρσι και πλέον «καθοδηγούμαστε με μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό». Ο κ. Lane υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία ώστε από τη μία να μην υποτιμούμε τον οικονομικό κίνδυνο και από την άλλη να μην αντιδρούμε υπερβολικά και βεβιασμένα.
Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πληθωρισμό που αυξάνεται για εγχώριους λόγους και αυτόν που καθοδηγείται από εισαγόμενες αιτίες με διεθνές αντίκτυπο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η πανδημία. Με την ευκαιρία αυτήν, αναφέρθηκε στην «Ε.Ε. της επόμενης γενιάς» η οποία θα πρέπει να διαθέτει τον τρόπο για κοινή, ενιαία διαχείριση όλων των κρίσεων.
Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας Boris Vujcic σημείωσε ότι υπήρχαν από νωρίς δείγματα ότι ο πληθωρισμός φέτος θα είναι ψηλότερος, ενώ αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της χώρας του. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στον τομέα της ενέργειας «δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα» καθώς, όπως εξήγησε, η παραγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν έχει ακόμα μειωθεί παρά τα προβλήματα. Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο, τόνισε ότι μπορεί να λειτουργήσει προσωρινά σαν υποκατάστατο αλλά δεν λύνει το πρόβλημα καθώς είναι ακριβότερο. «Όσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία χρειάζεται», πρόσθεσε ο κ. Vujcic που υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται αργά και σταθερά βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Στη φωτογραφία, από αριστερά: Boris Vujčić, Governor, National Bank of Croatia, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος, Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Philipp R. Lane, Chief Economist & Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα