Στα θέματα των μεταρρυθμίσεων και τουρισμού αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Βερνίκος συμμετέχοντας στο ετήσιο Συνέδριο του ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙ-Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση».
Ο κ. Βερνίκος συμμετείχε στο πάνελ του Συνεδρίου με θέμα «Ισχύει το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων;» μαζί με εκλεκτούς συνομιλητές και με συντονιστές τους δημοσιογράφους Διονύση Νασόπουλο και Μαρία Σαράφογλου.
Τα βασικά σημεία των επισημάνσεων του κ. Βερνίκου σχέση με τον τουρισμό έχουν ως εξής:
-Ο τουρισμός αποτελεί αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα και ιδιαίτερα την περίοδο 2021-2022 ο τουρισμός στον άξονα ασφάλεια-ελευθερία, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αναδείχθηκε και ως βασικός εκπρόσωπος της «ελευθερίας» και μόνο έτσι εξηγείται η έντονη τάση για ταξίδια πριν καλά-καλά περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας.
-Είναι απαραίτητη η συνεχής αναβάθμιση για ποιοτική παροχή υπηρεσιών, ουσιαστική βιωματική εμπειρία και η ενσωμάτωση των παγκόσμιων τάσεων του τουρισμού. Η αναζήτηση της ουσιαστικής και με θετικό πρόσημο εμπειρίας συνδυάζεται και με τη δυναμική που καταγράφει η νέα κατηγορία τουριστών, αυτή των digital nomads.
-Η μετάβαση στην αειφορία, η κυκλική οικονομία, η πράσινη συμφωνία, η ισόρροπη ανάπτυξη προορισμών και περιφερειών, η επιχειρηματική βιωσιμότητα, αντικατοπτρίζουν τον διαρκώς αυξανόμενο προσανατολισμό του τουρισμού -πέρα από το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την τοπική παραγωγικότητα και την κατάρτιση- σ’ ένα ολικό βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης.
-Η ανάπτυξη του τουρισμού, ακόμα και πριν το τέλος της πανδημίας, ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν τόσο τον ελληνικό όσο και το διεθνή τουρισμό -αλλά και συνολικά την οικονομία- όπως τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και τον κίνδυνο για οικονομική επιβράδυνση.
-Στο πλαίσιο του ΣΕΤΕ έχουμε εκπονήσει και δημοσιοποιήσει τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030», με στόχο ν’ απαντήσουμε σ’ όλες τις ανησυχίες και τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και κυρίως το σύνολο των αναγκαίων υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα.
-Είναι σημαντική η αξιόπιστη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες θα επιδιώκουν να μπουν στον αναπτυξιακό νόμο.
-Στο χώρο του γιώτινγκ η αγορά ναυλώσεων σκαφών αναψυχής καταγράφει σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπολογίζεται ότι ο στόλος αυξάνεται 8% ετήσια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ρόλος των ηλεκτρονικών κρατήσεων γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Το 2022 η Ελλάδα παρέμεινε νούμερο ένα προορισμός για σκάφη άνω των 20 μέτρων με 29% μερίδιο αγοράς σε κρατήσεις.
Σε σχέση με το αν ισχύει το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Γιώργος Βερνίκος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα υπάρχει ευρεία αποδοχή για τις μεταρρυθμίσεις.
Ανέφερε ενδεικτικά τα παρακάτω κείμενα αναφοράς:
-Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, που συζητήθηκε ευρέως, αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή, που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα οργάνωσης του επενδυτικού προγραμματισμού και την αξία των δημοσίων επενδύσεων και προτείνει τομείς παρέμβασης με άξονα την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία, την καινοτομία και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.
Τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη 2030 του ΟΗΕ.
-Την κοινή δήλωση του 2018 για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο (σε συνεργασία και με τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ) και την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, με την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, με κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους: 1) τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης 2) την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος 3) την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας 4) την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την προσαρμογή των δεξιοτήτων στις σύγχρονες απαιτήσεις 5) τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων 6) την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας με ξεκάθαρους κανόνες και σαφείς τρόπους, που θα επιτρέπουν την προστασία των βασικών οικοσυστημάτων και με δώδεκα βασικούς άξονες παρέμβασης, μεταξύ των οποίων τον εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και μείωση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση της νομοθεσίας και της πολυνομίας, τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, την ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, τον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού συστήματος, την προώθηση και ενίσχυση της έρευνας και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα, το αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και τη βελτίωση του ενεργειακού σχεδιασμού.
Παράλληλα, προχώρησε στις παρακάτω επισημάνσεις:
-Οι μεταρρυθμίσεις σήμερα επηρεάζονται -πέρα από τα μέχρι σήμερα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων, της απειλής της δημοκρατίας, της γήρανσης του πληθυσμού- επιπρόσθετα, από την αναμόχλευση των γεωπολιτικών εντάσεων, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τη διαφαινόμενη διεθνή ύφεση, με πιθανή τη συρρίκνωση των θέσεων απασχόλησης.
-Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μεταρρυθμίσεις, παρόλο που είναι βασικά συμφωνημένες, είναι η υπάρχουσα συνήθως ιδιοτέλεια για την προάσπιση προσωπικών συμφερόντων, αλλά και ισχυρών ομάδων πίεσης. Κυρίως όμως είναι ο διχαστικός φανατισμός που εντείνεται από τον πολιτικό ανταγωνισμό και την πόλωση, το φόβο για την αλήθεια και τις επικείμενες εκλογές. Όλα αυτά ακυρώνουν ή καθυστερούν στην πράξη τις μεταρρυθμίσεις. Τελικά η δημόσια συζήτηση καταλήγει να είναι «εκτός θέματος», όπως πολύ σωστά επισημαίνει το πλαίσιο του Συνεδρίου.
-Με βάση αυτό το περιβάλλον που έχουμε, γίνεται όλο και πιο φανερό, και με ευρεία αποδοχή, ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σχεδόν επιβάλλονται. Μέσα από τα θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, να πιέζει και να πρωτοστατεί σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενισχύουν την εθνική μας ασφάλεια και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σειράς θεσμικών και τρεχόντων προβλημάτων, όπως η ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους. Να έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, αποτελεί ιστορικό παράδειγμα προσπάθειας ειρηνικής συμβίωσης των κρατών με στόχο την ευημερία, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και προηγμένο επίπεδο πολιτισμού.
-Η επισήμανση των προβλημάτων δεν αναιρεί την ανάγκη για έγκαιρη και παραγωγική αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε την ανάγκη για μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, που να κινείται από τη γνώση και την καινοτομία και να συμβάλει στην διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης είναι σημαντική η δημιουργία ανεξάρτητου και αξιόπιστου παρατηρητηρίου μεταρρυθμίσεων.