«Όχι πανικός, τα πάντα είναι εκτός ελέγχου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung (TAZ) για τις πυρκαγιές, με μία δόση κριτικής για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι τουριστικές αφίξεις στη Ρόδο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν παραδοθεί στις φλόγες, εδώ και ημέρες, ενώ μόνο στη Ρόδο απομακρύνθηκαν περίπου 19.000 άνθρωποι. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αφίξεις τουριστικών πτήσεων στο αεροδρόμιο».
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της Ελλάδας» και σημειώνει ότι «στις παραλίες του νησιού εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές. Ήδη από το Σάββατο χιλιάδες τουρίστες, αλλά και κάτοικοι, αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μπροστά στις φλόγες».
Σε σχόλιό του, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα τονίζει ότι «για πρώτη φορά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν με μεγάλη ορμή την καρδιά του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα στο απόγειο της σεζόν», ενώ εκτιμά ότι χρειάζονται «νέες ιδέες» στην τουριστική πολιτική. Όπως επισημαίνει:
«Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Οι συναλλαγές με τους παραθεριστές συνεισφέρουν το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ. Αποδεικνύεται τώρα καταστροφικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι περίπου 60% του συνολικού τζίρου από τον τουρισμό γίνεται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αυτό σε μόνο πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας».
«Είναι απλά παράλογο να αρνείται κανείς την κλιματική αλλαγή, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται» τονίζει ο ανταποκριτής της TAZ. «Το έχει αντιληφθεί αυτό και ο συντηρητικός πρωθυπουργός στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει ιδρύσει ένα ξεχωριστό υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, του οποίου προΐσταται ο μέχρι πρότινος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Παράλληλα όμως απαιτείται ένας επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος».
Πηγή: DW