Οι πυρκαγιές πλήττουν σημαντικά και την τουριστική βιομηχανία, η οποία σε καλές χρονιές συνιστά για την Ελλάδα «έως και το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής», όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung. «Για δεκαετίες ο τουριστικός τομέας θεωρούνταν η κατ' εξοχήν "βαριά βιομηχανία" και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Οι Έλληνες απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να στρέψουν το βλέμμα τους στο μέλλον.
Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να επιτευχθεί "η γεωγραφική και χρονική επέκταση του ελληνικού τουρισμού", όπως τουλάχιστον προβλέπει το "Εθνικό Σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030", που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Με άλλα λόγια, ολόκληρη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει προορισμός για παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της βόρειας Ελλάδας, η οποία μέχρι τώρα δεν προσέλκυε τόσο πολλούς τουρίστες. Για τον σκοπό αυτό θα προωθηθούν 36 στόχοι στις 13 περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση στη βελτίωση και επέκταση των υποδομών, την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, η Ελλάδα πρόκειται να γίνει προορισμός για τους παραθεριστές από το εξωτερικό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πέραν δηλαδή των καλοκαιρινών μηνών. Οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο, την Κέρκυρα και αλλού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για να ολοκληρωθεί αυτή η μετατροπή γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί – υπό την πίεση των πραγμάτων», καταλήγει η taz.
Πηγή: DW