Όλγα Κεφαλογιάννη: Τέλη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανάλογα των ξενοδοχείων – H συνέλευση του ΞΕΕ στην XENIA '23

25-11-23 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και την τεχνογνωσία να κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας και προορισμό αξέχαστων ταξιδιωτικών εμπειριών, με μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπη, τα οφέλη της οποίας θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα και όλους τους Έλληνες πολίτες, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εγκαινίασε την έκθεση XENIA 2023 και απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της 11ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η χρονιά θα κλείσει με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον Ελληνικό τουρισμό, και ήδη τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση των αφίξεων και των εσόδων σε επίπεδα άνω του 2019, ενώ τα μηνύματα από την διεθνή έκθεση τουρισμού WTM του Λονδίνου για το 2024 είναι ενθαρρυντικά, δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Στόχος του υπουργείου, είπε, είναι ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τον κλάδο που θα συμβάλλουν στη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας, και σημείωσε ότι το υπουργείο ανοίγει νέο κεφάλαιο στην τουριστική ανάπτυξη με πυξίδα τη βιωσιμότητα με στόχο ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η υπουργός υπογράμμισε ότι θέση του υπουργείου είναι να ρυθμιστεί η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ώστε να μη λειτουργεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τα ξενοδοχεία, αλλά συμπληρωματικά ως προς αυτά με τη νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης με οριοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών. Οι επισημάνσεις αυτές, είπε, επιδιώκεται να ενσωματωθούν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου το Δεκέμβριο. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθείται η αναλογική επιβολή τελών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αντίστοιχων των ξενοδοχείων. Για το τέλος κλιματικής αλλαγής, επισήμανε ότι επιβλήθηκε υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ενώ έχει γίνει εισήγηση ώστε τους 4 από τους 8 μήνες εφαρμογής του να είναι μειωμένο. 

Η υπουργός έκανε αναφορά στους στόχους του υπουργείου για τη χάραξη νέας πολιτικής για τη μετάβαση σε πιο ποιοτικό και πολυθεματικό τουρισμό με γνώμoνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, που είναι...

-η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών για επέκταση της τουριστικής τους δραστηριότητας πέρα από την περίοδο αιχμής και η πληρέστeρη μέτρηση της τουριστικής δραστηριότητας ανά περιοχή,

-η διαφοροποίηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος με προώθηση έργων σε νέες και υφιστάμενες υποδομές στο πλαίσιο ενός πολυθεματικού τουριστικού προϊόντος που θα απευθύνεται σε μεγαλύτρο εύρος ταξιδιωτών

-η αναβάθμιση τους τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

-η ενίσχυση της προώθησης του τουριστικού προϊόντο με νέα προσέγγιση και νέα εργαλεία και η ενίσχυση της προσβασιμότητας στον τουρισμό.

Το πρώτο βήμα στη χάραξη της νέας πολιτικής, είπε, έγινε με το νόμο 5061 ενώ αναφέρθηκε στο σύνολο των 387 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις στον Ελληνικό τουρισμό.

Ο κ.Βασιλικός

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, μετέφερε το όραμά του για μια εποχή μετάβασης των Ελληνικών ξενοδοχείων, σε μια περίοδο συνεχιζόμενων προκλήσεων, αλλά και την απογοήτευση του κλάδου σε σχέση με το νέο τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη νομοθετική πρωτοβουλία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Παρά το περιβάλλον πολυάριθμων προκλήσεων όπως η πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή με συνέπειες που αλλάζουν το παραδοσιακό μοντέλο τουρισμού, η ανάγκη για πράσινη και τεχνολογική μετάβαση των επιχειρήσεων και οι ελλείψεις προσωπικού και οι ανάγκες εκπαίδευσης στον τουρισμό, ο κ. Βασιλικός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ έκανε λόγο για απογοήτευση του κλάδου από τη νέα φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των ξενοδοχείων, το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως είπε, είναι ένας φόρος οριζόντιος και εθνικός και αναμένεται να βλάψει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αφού η ζήτηση δεν είναι ανελαστική. 

Επίσης, έκανε λόγο για «αδύναμη» νομοθετική πρωτοβουλία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεδομένου ότι σε διεθνές επίπεδο, οι προορισμοί, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές και η δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο το πλαίσιο δραστηριότητας για αυτές, με προτεραιότητα την τοπική κοινωνία. Σε αυτή τη κατεύθυνση, επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία ώστε να επικρατήσεις η κοινή λογική».

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που συναντούν τα Ελληνικά ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών ως προς την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμισή τους σε επίπεδο υποδομών και ενεργειακής απόδοσης και υπογράμμισε ότι παρά τη θετική εξέλιξη της εισόδου νεών διεθνών ξενοδοχειακών brand στη χώρα, η ψυχή της Ελληνικής φιλοξενίας συνεχίζει να είναι το οικογενειακό ξενοδοχείο, «το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε», όπως είπε.

Παράλληλα, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του κορυφαίου ευρωπαϊκού φορέα του κλάδου της φιλοξενίας, HOTREC, ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη του 2024 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο η πρώτη συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού, με αντικείμενο συζήτησης την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, στο πλαίσιο της εξέλιξης της κοινωνικής ευθύνης του ξενοδοχειακού κλάδου, ανακοίνωσε την παράδοση στην Πολιτεία πλατφόρμας, την οποία χρηματοδότησε εξολοκλήρου το Επιμελητήριο, που θα βοηθά στον εντοπισμό δωματίων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. 

Τα 7 σημεία προτεραιότητας του ΣΕΤΕ

Απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη της Συνέλευσης του ΞΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, ανέφερε τα 7 σημεία προτεραιότητας που ο Σύνδεσμος θεωρεί σημαντικά για τον Ελληνικό τουρισμό:

-Ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για να διασφαλιστεί η ίσοις όροις δραστηριότητα της αγοράς αυτής και η επίλυση του προβλήματος στέγασης των κατοίκων.

-Το τέλος για την κλιματική κρίση δεν μπορεί να βαραίνει μόνο έναν κλάδο της Ελληνικής οικονομίας

-Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού με ρύθμιση του ΦΠΑ στο πακέτο διακοπών και στις μεταφορές

-Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγρονισμός των ξενοδοχείνων με προγράμματα στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας

-Βελτίωση των δημόσιων υποδομών ώστε να είναι αντάξιες των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς οι υφιστάμενες δεν επαρκούν.

-Λήψη οριζόντιων μέτρων στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, καθώς από αυτές πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις ενός προορισμού

-Καθιέρωση ενός απλού και φιλο-επενδυτικού χωροταξικού πλαισίου, φιλικού προς το περιβάλλον και τις επενδύσεις

-Παρεμβάσεις στην εύρεση προσωπικού με προγράμματα προσέλκυσης εργαζομένων. Θα πρέπει βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η θεσμοθετημένη διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων. Η διαδικασία, όπως ισχύει σήμερα, είναι δυσλειτουργική και δεν βοηθά ιδίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια:

διαβάστε ακόμα

Εγκρίσεις για 2 ξενοδοχεία στο Γύθειο και στη Μύκονο
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
‘Έργο για την προβολή της Πολιτιστικής Διαδρομής Οιδίπους
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Κέας
Δέκατο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας (2 - 4 Δεκεμβρίου)
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
Ό,τι κάνουμε καλά, να το κάνουμε καλύτερα
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019