Ο Δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε δωρεά από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ιωάννη Σ. Λάτση, Αλέξανδρου Ωνάση και Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξη και την υλοποίηση της διοργάνωσης «ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ 2018».
Ειδικότερα, η δωρεά θα υποστηρίξει την υλοποίηση της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, υποστηρίζοντας ειδικότερα το έργο της Ομάδας Έργου που έχει οριστεί από το Δήμαρχο για τη διοργάνωση. Η ανάδειξη της πόλης σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου φέρνει την Αθήνα στο προσκήνιο του παγκόσμιου πολιτισμού και προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία όχι μόνο για την ανάκαμψη της αγοράς του βιβλίου αλλά και για νέες τουριστικές ευκαιρίες και κυρίως για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.
Η επιτυχία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996, παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Πρωτεύουσας Παγκόσμιου Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 η UNESCO επέλεξε την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο, που διεκδίκησε ο Δήμος Αθηναίων, καταθέτοντας μία πρόταση με επίκεντρο τον πολιτισμό και με ιδιαίτερη μέριμνα στους πρόσφυγες και το παιδί.
Για πρώτη φορά, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει μία διοργάνωση διάρκειας ενός έτους με εκδηλώσεις που θα εξαπλωθούν και στα 7 διαμερίσματα του Δήμου. Για την διοργάνωση ο Δήμος συστήνει Ομάδα Έργου, υπό την επίβλεψη του Δημάρχου. Η Ομάδα Έργου για την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 θα εποπτεύει και θα συντονίζει φορείς και προτάσεις δράσεων, θα επιμελείται το συνολικό πρόγραμμα της διοργάνωσης και θα φέρει εις πέρας την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος.
Επιπλέον η ομάδα έργου θα επικεντρωθεί στην δημιουργία δράσεων που θα υποστηρίξουν και θα αναβαθμίσουν υπάρχουσες δομές του Δήμου. Καθώς ο τίτλος είναι αποκλειστικά τιμητικός και δεν προσφέρεται καμία χρηματική υποστήριξη από την UNESCO οι δωρεές θα υποστηρίξουν την υλοποίηση του προγράμματος της διοργάνωσης που περιλαμβάνει σε ένα σημαντικό ποσοστό, έξοδα παραγωγής. Το κομμάτι του συντονισμού της παραγωγής αποτελεί καθοριστικής σημασίας θέμα για την επιτυχή διεξαγωγή των δράσεων.
Η τιμητική διάκριση, ανοίγει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες που δεν περιορίζονται στην ενδυνάμωση της αγοράς τους βιβλίου μόνο, αλλά επεκτείνονται και σε σημαντικά για τον Δήμο και την χώρα ζητήματα όπως:
-Να φέρει την πόλη στο προσκήνιο του πολιτιστικού τουρισμού ενδυναμώνοντας τον τίτλο Emerging Cultural City of the Year, που κέρδισε το 2017.
-Να αναζωογονήσει την Ελληνική Αγορά Βιβλίου.
-Να ενισχύσει υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και ομάδες.
- Να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των προγραμμάτων και των εταίρων του Δήμου.
-Να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των Αθηναίων, προσφέροντάς τους δημιουργικές διεξόδους αλλά και ευκαιρίες εκπαίδευσης και γνώσης.
Η Ομάδα Έργου της διοργάνωσης θα είναι υπεύθυνη για :
-Την διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων του Δήμου στο πλαίσιο οργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος της διοργάνωσης.
-Την αναζήτηση χορηγών.
-Την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου του προγράμματος της διοργάνωσης.
-Τον συντονισμό των φορέων, των αντιδημαρχιών και των εταίρων του Δήμου που συμβάλλουν στην υλοποίηση της διοργάνωσης.
- Την παραγωγή των ενεργειών.
-Τον σχεδιασμό στρατηγικής της διοργάνωσης ως προς τους στόχους του Δήμου.
-Τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής της διοργάνωσης.
-Την έναρξη εκστρατείας για την ενημέρωση του κοινού.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα αποτελείται από:
-250+ δράσεις o Κινητή Δανειστική Βιβλιοθήκη
-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια o Εκθέσεις
-Παραστάσεις
-Ομιλίες (Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων/Δημιουργών)