Διεθνές συνέδριο στο Ρέθυμνο: Κιβωτός γνώσης η Ελεύθερνα

01-06-18 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ως κιβωτό γνώσης και μια πολύ σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την χώρα μας, χαρακτήρισε την Ελεύθερνα Ρεθύμνου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος". Κεντρικός ομιλητής στην έναρξη του τριημέρου συνεδρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Creta Palace” παρουσία Αρχών, της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, της Πριγκίπισσας Ειρήνης, Πανεπιστημιακών και φοιτητών Ελλήνων και ξένων-είναι ο Καθηγητής, ανασκαφέας της Ελεύθερνας Νίκος Σταμπολίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, και εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνου η Αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη. 

Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας όλους στον χαιρετισμό του, είπε ότι, η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο για την Ελεύθερνα, την Κρήτη και τον έξω κόσμο, τονίζοντας, ότι «πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία επιστημονική διοργάνωση στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο ρόλος και η επιρροή της Κρήτης στον έξω κόσμο. Ένας ρόλος που φωτίστηκε από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας και που πλέον παρουσιάζεται αριστοτεχνικά σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες στις αίθουσες του Μουσείου της Ελεύθερνας. Μιας κιβωτού γνώσης, μιας κοιτίδας πολιτισμού, από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα.»

Ο κ Αρναουτάκης απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους του συνεδρίου, στους Πανεπιστημιακούς-Ερευνητές, φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόσθεσε:: «Η παρουσία σας στο συνέδριο σηματοδοτεί το ιδιαίτερο βάρος και βάθος της ιστορίας αυτού του τόπου. Επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η σχέση του σύγχρονου κόσμου με την αρχαία Κρήτη, άλλοτε είναι προφανής και άλλοτε συγκαλυμμένη, ήταν και παραμένει παρόλα αυτά αδιαμφισβήτητη. Αν επιχειρούσαμε να κωδικοποιήσουμε σήμερα, αιώνες μετά, την παρουσία της Ελεύθερνας και της Κρήτης με τον έξω κόσμο θα μπορούμε να επισημάνουμε ότι αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από:

• τον ρεαλιστικό τρόπο προσέγγισης και ερμηνείας του κόσμου και της ζωής

• από την υψηλή αίσθηση του ωραίου

• από την συνεχή προσπάθεια για επιβίωση

• και βέβαια από τη δύναμη των εμπορικών συναλλαγών με τους άλλους λαούς της Μεσογείου».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, ανέφερε:

«Είμαστε τυχεροί, γιατί ζούμε σε ένα νησί πάνω στο οποίο συνυπάρχουν όλα εκείνα τα φυσικά  αλλά και ανθρωπογενή στοιχεία,  τα οποία το έχουν μετατρέψει σε ένα ζωντανό ιστορικό και περιβαλλοντικό κύτταρο για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της Κρήτης,  μέσα από το πρίσμα των διαδρομών, δικτύων και συνεργειών μπορεί να υποστηρίξει την διαρκή προσπάθεια όλων μας, για τη διαρκή ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, που ξεκινά στα Μινωικά ανάκτορα, περιπλανάται στα Βενετσιάνικα κάστρα και καταλήγει στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίας. Αυτό το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αυτήν την ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα της Κρήτης συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να διαφυλάττουμε ως Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με σπουδαίους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ο στόχος μας είναι κοινός.

Το όραμά μας ξεκινά από την αρχαία Ελεύθερνα και ακουμπά όλον το σύγχρονο κόσμο, όπως ακριβώς περιγράφεται και στον τίτλο του Συνεδρίου.»

 

διαβάστε ακόμα

MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Γνώμη | Η κλιματική κρίση και οι αρνητές της...
FTI: Πωλήθηκε το Labranda Marine Aquapark στην Κω
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Τι ξεχνούν οι επιβάτες στα ταξί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη | Πολλά κινητά τηλέφωνα και μία σόμπα....
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Η κλιματική κρίση «θάνατος» για τις μεγαλουπόλεις