Τον Παρθενώνα επέλεξε για την κορυφή των μνημείων του κόσμου η Expedia, στην παρουσίαση των 7 νέων Graphics Interchange Format (GIF) της, τα οποία προέκυψαν σε συνεργασία με τη NeoMam, υλοποιώντας την ιδέα της δημιουργίας ενός εκπληκτικού εκπαιδευτικού συνόλου (δείτε τη γραφική αναπαράσταση κάτω).
Οι αρχιτεκτονικές απεικονίσεις των αρχαίων θαυμάτων, έχουν ως στόχο να αναδείξουν το μεγαλείο άλλων εποχών, ενόσω αποκαθίστανται ζωντανά στα μάτια του θεατή, σχεδόν μαγικά, σαν να τον μεταφέρουν ξαφνικά στους κόσμους του μακρινού παρελθόντος.
Τα 7 μνημεία που επιλέχθηκαν από την Expedia είναι:
Ο Παρθενώνας. Αθήνα, Ελλάδα, 432 π.Χ.
O Ναός του Λούξορ, Αίγυπτος, 1380 π.Χ.
Η Πυραμίδα του Ήλιου, Teotihuacán, Μεξικό, 200 π.Χ.
To Τείχος του Αδριανού, Northumberland, Αγγλία, 100 μ.Χ.
Ο Ναός Largo Argentina, Περιοχή Σακρά, Ρώμη, Ιταλία, 101 π.Χ.
O Ναός του Δία, Πομπηία, Ιταλία, 200 π.Χ.
H Πυραμίδα Nohoch Mul (Coba), Quintana Roo, Μεξικό, 100 π.Χ.-100 μ.Χ.
Παρακολουθώντας τις εντυπωσιακές αυτές αρχιτεκτονικές μορφές να παίρνουν ζωή, εκτεινόμενες από την προ-Κολομβιανή και την Αιγυπτιακή έως τη Ρωμαϊκή, εύλογα προκαλείται δέος από τις ικανότητες των αρχιτεκτόνων προγόνων και τις δεξιότητες των εργατών που τις υλοποίησαν. Ο θεατής, χρησιμοποιώντας τα GIF που θυμίζουν κινούμενα βιβλία, είναι σε θέση να θαυμάσει τα ζωντανά χρώματα που κάποτε κοσμούσαν την πρόσοψη του Παρθενώνα, καθώς και τα μεγάλα αγάλματα που φρουρούσαν την είσοδο του Ναού του Λούξορ στην Αίγυπτο.
Εξάλλου, είναι πολύ δύσκολο για τον τουρίστα του σήμερα να φανταστεί πώς ήταν ο Παρθενώνας ή η Πυραμίδα του Ήλιου στην πρωταρχική τους μορφή. Συνεπώς, η τεχνολογία GIF είναι ένας φανταστικός, σύγχρονος τρόπος για να απολαύσει κανείς τα ανεπανάληπτα επιτεύγματα των ιστορικών κοινωνιών.
Δείτε τη γραφική αναπαράσταση των 7 μνημείων...