Ολοκληρώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου με εκατοντάδες τουρίστες και κατοίκους του νησιού να παρακολουθούν το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου που διοργάνωσε το φεστιβάλ, το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ 7 και 10 Ιουλίου 2018, με την υποστήριξη μεταξύ άλλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου ως Χορηγών και τη συνεισφορά πλήθους επαγγελματιών και Τουριστικών επιχειρήσεων.
Το φεστιβάλ που συνεχίζει να μαγεύει και να μυεί μικρούς και μεγάλους στη τέχνη του παραδοσιακού χορού για τέταρτη χρονιά, έκανε άνοιγμα την Παρασκευή, 7 Ιουλίου στο Πατητήρι, το κατάφυτο λιμάνι της Αλοννήσου με μία τελετή έναρξης που θύμισε τελετουργία από το παρελθόν, καθώς τα πολυμελή χορευτικά συγκροτήματα μεταφέρθηκαν με καραβάκια για να σμίξουν για πρώτη φορά και να σηματοδοτήσουν την αφετηρία του χορευτικού θεσμού που ένωσε πολιτισμικά δεκάδες περιοχές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, την Κύπρο και για πρώτη φορά από το εξωτερικό.
Ωστόσο, η πρωτοτυπία και ουσία του φεστιβάλ που είναι άλλωστε και μέλημα των οργανωτών αλλά και ο λόγος που αποσπά κατά καιρούς βραβεία πρωτοπορίας είναι πως, ως «ζωντανός πολιτισμικός οργανισμός», διαχέεται σε όλο το νησί καθ’όλη τη διάρκεια του, καθιστώντας την Αλόννησο ένα πολιτισμικό «χωνευτήρι» συναισθημάτων, κίνησης και εορταστικής διάθεσης με 26 χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 600 χορευτές να επιδεικνύουν τις ικανότητες τους με κέφι και ζωντάνια και με φόντο τις εξωτικές παραλίες, τα γραφικά ψαροχώρια και τη μοναδική Παλιά Αλόννησο.
Η τελετή λήξης του φεστιβάλ επιφύλασσε στους φίλους του χορού και της παράδοσης μία μεγάλη έκπληξη, καθώς έγιναν θεατές ενός σπάνιου πολιτιστικού ανταμώματος χορευτικών συλλόγων της Κρήτης, του Πόντου και της Θράκης με το χορό των μαχαιριών να «κλέβει την παράσταση».
Με την προοπτική για νέα συνάντηση στο φεστιβάλ του επόμενου έτους, παρατίθενται τα χορευτικά συγκροτήματα από Ελλάδα, Κύπρο και το εξωτερικό που συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή. «Χίλια καλώς να σμίξουμε», όπως άλλωστε προέτρεπε και το βίντεο του φεστιβάλ.
1.Accademia Ellenica di Roma.
2.Ένωση Νησιωτών Αιγαίου.
3.Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Σερρών.
4.Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου ‘Ο ΡΟΔΑΚΑΣ’
5.Ομάδα Χορού Ξέσυρτος.
6.Ομάδα Χορού απόΔΡΑΣΗ.
7.Παραδοσιακή Συντροφιά Δυτικής Κρήτης ΟνειροΚρήτες.
8.ΠΕΨΑΣΕ ΕΛΤΑ – Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Ψυχαγωγικός Αθλητικός Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ελληνικών Ταχυδρομείων.
9. Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς ‘ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ’.
10.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά.
11.Πολιτιστικός Σύλλογος ΘΑΜΥΡΙΣ Ξάνθης.
12.Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ.
13.Πολιτιστικός Σύλλογος Κρόκου Κοζάνης ΄ΙΩΑΚΕΙΜ ΛΟΥΛΙΑΣ’.
14.Σύλλογος Γυναικών Μακρακώμης.
15.Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου.
16.Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων.
17.Φυσιολατρικός Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προαστίου Καρδίτσας.
18.Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Αναστάσεως-Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
19.Χορευτικό Συγκρότημα Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής-Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
20.Χορευτικό Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.
21.Χορευτικός Σύλλογος Νέα Ιωνία Βόλου.
22.Πολιτιστικός κι Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβανατών ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ’.
23.Χορευτική Ομάδα Δήμου Σκύρου.
24.Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Βιταλάδων Κέρκυρας.
25.Χορού Μονοπάτια.
26.Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου.