Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 8:30μμ, η Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε (βιολί), ο Benedict Klöckner (βιολοντσέλο) και ο Ούβε Μάτσκε (πιάνο) θα δώσουν ένα ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.
Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν δύο αριστουργήματα της φιλολογίας των δύο οργάνων: η Σονάτα της Άνοιξης για βιολί και πιάνο του L. v. Beethoven και η Σονάτα «Arpeggione» για βιολοντσέλο και πιάνο του F. Schubert. Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί το επιβλητικό «Τρίο του Αρχιδούκα» για βιολί και βιολοντσέλο τουBeethoven.
Η συναυλία ολοκληρώνει το Σεμινάριο βιολιού & βιολοντσέλου των δύο καλλιτεχνών στο Ωδείο Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και του Ιδρύματος Schwarz.
Είσοδος ελεύθερη
L. v. Beethoven (1770 - 1827), Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 5 σε Φα μείζονα, έργο 24
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo: Allegro molto
Rondo: Allegro ma non troppo
F. Schubert (1797 - 1828), Σονάτα “Arpeggione” για βιολοντσέλο και πιάνο D 821
Allegro moderato
Adagio
Allegretto
Διάλειμμα
L. v. Beethoven, Τρίο σε σι ύφεση μείζονα έργο 97 «Του Αρχιδούκα» για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο
Allegro moderato
Scherzo. Allegro
Andante cantabile, ma però con moto
Allegro moderato
Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε, βιολί
Benedict Klöckner, βιολοντσέλο
Uwe Matschke, πιάνο
Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά ελλήνων βιολονιστών. Σε ηλικία 11 χρονών κάνει το ντεμπούτο της σε Μουσικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και αμέσως μετά ακολουθούν ρεσιτάλ σε πόλεις της Γερμανίας με ενθουσιώδη σχόλια του Τύπου: «…κατέχει μια άψογη τεχνική, έναν λαμπερό ήχο στο βιολί, μια πλούσια παλέτα ηχοχρωμάτων και ένα συναρπαστικό εύρος εκφραστικών μέσων», Sächsische Zeitung «… τέλεια τονική ακρίβεια και πηγαία μουσικότητα με εκπληκτική πρώιμη πνευματική ωριμότητα…», εφημερίδα Express.
Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στην Γερμανία, Η.Π.Α., Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Εσθονία, Φιλανδία, Σουηδία και Κύπρο και έχει συμπράξει ως σολίστ με πολυάριθμες Συμφωνικές Ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ , Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «ΚΑΜΕΡΑΤΑ», Mendelssohn Kammerorchester Leipzig, Thüringen Philharmonie κ.α. Ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχήματος μουσικής δωματίου έχει παίξει στα πλαίσια Διεθνών Μουσικών Φεστιβάλ και σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως στο Gewandhaus της Λειψίας, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο «Festspiele Mecklenburg – Vorpommen», στο Διεθνές Φεστιβάλ Mendelssohn του Αμβούργου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Λευκωσία με την Pharos Arts Foundation, στο «Samos young artist Festival», στο «Molyvos International Music Festival» κ.α.
Ως προωθούμενη καλλιτέχνης συμμετείχε σε κοινωφελείς συναυλίες με τον διεθνή οργανισμό «Yehudi Menuhin Live Music Now» και από το 2018 είναι μέλος του διεθνούς τρίο εγχόρδων «Nichiteanu-trio». Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις, που έχουν απονεμηθεί στην νέα βιολονίστα σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς βιολιού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πρώτα βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς «Andrea Postacchini» (Ιταλία) και «Henri Marteau» (Γερμανία). Γεννημένη στην Αθήνα παίρνει τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά της. Ακολουθούν σπουδές στο Ειδικό Μουσικό Γυμνάσιο Belvedere στην Βαϊμάρη με τον J. Witter, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ με τον Igor Ozim και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου με την Tanja Becker – Bender.
Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ιδιαίτερη καλλιτεχνική ώθηση για την νέα βιολονίστα, αποτελούν οι συμμετοχές της σε Masterclass διακεκριμένων δασκάλων και καλλιτεχνών, όπως οι Ana Chumachenko, Zakhar Bron, Donald Weilerstein, Vanya Milanova, Boris Garlitsky, και Szymanowski Quartet. Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις έχει επανειλημμένα τιμηθεί με υποτροφίες από Διεθνή Κοινωφελή Ιδρύματα και Συλλόγους. Υπήρξε υπότροφος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», των Κοινωφελών Ιδρυμάτων «Deutsche Stiftung Musikleben», «Hermann und Milena Ebel Stiftung» και «Berenberg Bank Stiftung».
Στην δισκογραφία της συγκαταλέγονται τα CD: «Violin Recital» (IRIDA Classical, 2012) και «Σονάτες για βιολί και πιάνο: L.v.Beethoven, C. Debussy και M. Ravel» (IRIDA Classical, 2014). Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε παίζει σε βιολί του Carlo Ferdinando Landolfi, Μιλάνο 1760.
«Αξιοπρόσεκτο, πραγματικά αξιοπρόσεκτο, τέλειο παίξιμο! Απόλυτος έλεγχος τεχνικής, intonation και ηχοχρώματος», Daniel Barenboim.
«Πραγματικά αγαπώ το παίξιμό του», Sir Simon Rattle.
O γεννημένος το 1989 Benedict Kloeckner δίνει κοντσέρτα σε όλον τον κόσμο με φημισμένες ορχήστρες, όπως oi Royal Philharmonic Orchester, Deutsche Radiophilharmonie, NDR-και MDR Rundfunkorchester, σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, όπως η Berliner Philharmonie, το Carnegie Hall στην Νέα Υόρκη, το Κέντρο Τεχνών στην Σεούλ , το Musikverein στην Βιέννη και το Barbican-,Cadogan- και Wigmore Hall στο Λονδίνο. Ο Benedict Kloeckner συνεργάζεται με μαέστρους όπως Daniel Barenboim , Howard Griffith, Simon Gaudenz, Ingo Metzmacher, Christoph Poppen, Sir Simon Rattle, Michael Sanderling, Heinrich Schiff και Clemens Schuldt. Παίζει σε σχήματα μουσικής δωματίου με καλλιτέχνες όπως οι Emanuel Ax, Gidon Kremer, Anne Sophie Mutter και Sir Andras Schiff.
Μαζί με τον βιολονίστα Noé Inui και τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο έχουν δημιουργήσει το επιτυχημένο «Τρίο Bell’Arte». Του έχουν απονεμηθεί βραβεία σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το βραβείο «Nicolas Firmenich» του Verbier Festival, το βραβείο « Emanuel Feuermann“ καθώς και του «Διεθνούς Διαγωνισμού Manhattan» στην Νέα Υόρκη το 2016. Από το 2014 ο Benedict Klöckner διοργανώνει και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του «Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz» με συναυλίες υψηλών προδιαγραφών και με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Vilde Frang, Boris Giltburg, Tianwa Yang και Ορχήστρες όπως η «Münchner Kammerorchester». Οι έξι μέχρι στιγμής παραγωγές CD έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο, έχουν προταθεί για το βραβείο των γερμανών μουσικοκριτικών και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του με καλλιτέχνες όπως ο βιολονίστας Gidon Kremer, οι μαέστροι Heinrich Schiff και Michael Sanderling, οι πιανίστες José Gallardo και Anna Fedorova, καθώς και ο συνθέτης και πιανίστας Howard Blake. Προγραμματισμένες είναι οι παραγωγές CD με την Royal Philharmonic Orchestra London, καθώς και με την πιανίστα Danae Dörken.
Την μουσική του εκπαίδευση έλαβε ο Benedict Kloeckner, ως μαθητής του καθηγητή M. Ostertag (Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης) και ως νέος σολίστ στην Διεθνή Ακαδημία Kronberg με τον καθηγητή Frans Helmerson με την υποτροφία «Angela – Winkler». Σημαντική επιρροή και πολύτιμη υποστήριξη στην καλλιτεχνική του εξέλιξη έλαβε ο Benedict Klöckner από τους Steven Isserlis, Gidon Kremer, Michael Sanderling και Sir Andras Schiff. Ως βραβευμένος του 17ου Διαγωνισμού οργάνων του Ιδρύματος «Musikleben» του απονεμήθηκε ένα βιολοντσέλο Francesco Ruggieri (Κρεμόνα, 1680).
Ο Ούβε Μάτσκε γεννήθηκε στην Γερμανία.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φράντς Λίστ» της Βαϊμάρης, στην τάξη της καθηγήτριας Γιουλιάνε Λέρχε και στην Ακαδημία «Φράντς Λίστ» της Βουδαπέστης με κρατική υποτροφία. Σημαντική επιρροή στην πιανιστική του τέχνη έπαιξαν οι Γιάκομπ Λατάϊνερ και Πέτερ Σόλυμος, καθηγητές του επί σειρά ετών στο «Διεθνές Μουσικό Σεμινάριο» της Βαϊμάρης. Έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στη Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία.
Δίδαξε επί σειρά ετών στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής «Φράντς Λίστ» στη Βαϊμάρη και σήμερα είναι τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ.
Διατέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου HELEXPO και του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γεώργιος Θυμής».
Ο Ούβε Μάτσκε έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα όπως στη Μόσχα, το Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη κ.α.
Ο διεθνής Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία.
Ως σολίστας έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Στη μουσική δωματίου έχει συμπράξει με πολυποίκιλα μουσικά σύνολα διεθνούς κύρους, όπως το Κουαρτέτο Γκεβάντχάους, το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Λειψίας και το κουαρτέτο Komitas της Αρμενίας, με σημαντικούς σολίστες όπως οι
Β. Χούντετσεκ και Β. Μιλάνοβα (βιολί), Κ. Φέλτς (τσέλο) και Λ.Φ. Ραμπίν (τραγούδι) Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και σημαντικές αίθουσες όπως στο Φεστιβάλ του Μπράουνσβάϊγκ, Φεστιβάλ της Ερφούρτης, Mozart – Gesellschaft του Μονάχου, Cemal Resit Rey Konser Salonu της Κωνσταντινούπολης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημήτρια κ.α.
Ηχογραφήσεις με τον Ούβε Μάτσκε έχουν γίνει από τη Γερμανική, Ελληνική και Κυπριακή Ραδιοφωνία - Τηλεόραση. Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται έργα των Μπαχ, Σούμαν, Σούμπερτ, Λιστ, Μουσόργκσκι και Ελλήνων συνθετών (EMI, Virgin, Irida Classical, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας).