Ο διορισμός αναπληρωματικών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων προβλέπεται με διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή.
Όπως είπε στην αγόρευσή της στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο διορισμός αναπληρωματικών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠ γίνεται για να μην περιορίζεται η δυνατότητα σύγκλισης του ΔΣ. Μέχρι σήμερα διορίζονταν αναπληρωματικά μέλη χωρίς εξουσιοδότηση, γεγονός που εγείρει θέματα ακυρότητας των αποφάσεων, είπε.
Η ανασυγκρότηση του ΤΑΠ, τόνισε η υπουργός, αποτελεί για την Κυβέρνηση προτεραιότητα. Στόχος είναι το Ταμείο να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος. Να συνδέσει τον Πολιτισμό με την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, να προωθήσει στον χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης την καινοτομία και την τεχνολογία. Να δημιουργήσει πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης.
Επιδιώκομε, πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη, την μεγιστοποίηση των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, προκειμένου να εξασφαλίσομε πόρους για τον ίδιο τον Πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό. Και εδώ δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Ο πολιτισμός δεν είναι αντίληψη. Είναι γνώση, σύστημα αξιών, Τέχνη, Παιδεία. Για να τα υπηρετήσει αυτά η Πολιτεία απαιτούνται χρήματα. Αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου δεν σημαίνει εμπορευματοποίησή του. Ας μην το συγχέομε!
Με άλλη διάταξη, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος αντικαθιστά τον όποιον ιδιώτη νομικό διόριζε ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού. Περιορίζεται συνειδητά η αρμοδιότητα του Υπουργού για λόγους διαφάνειας και δημοσίου συμφέροντος, είπε.
Η υπουργός ανέφερε ακόμη ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος λειτουργίας του Ταμείου.
Με άλλη διάταξη, ανακαλούνται οι προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Εθνικού Θεάτρου, του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, η ανάκληση υπαγορεύεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι τέσσερεις εβδομάδες -κατά τις οποίες διεκόπη η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου- μεταθέτει τις διαδικασίες σε χρόνο που δημιουργεί σοβαρά οργανωτικά προβλήματα στην λειτουργία των αντιστοίχων φορέων και κυρίως στον προγραμματισμό του καλλιτεχνικού έργου και των καλλιτεχνικών δράσεων.
Τέλος, με τέταρτη διάταξη, επαναφέρονται οι ποινές για εγκλήματα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις προβλεπόμενες από τον Αρχαιολογικό Νόμο, το Ν. 3028/2002. Τόνισε, επ'αυτού, η κυρία Μενδώνη:
Με το άρθρο 463 του Ποινικού Κώδικα, τον οποίον ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι σχετικές ποινές ελαφρύνονται. Αυτές οι ελαφρύνσεις δίνουν λάθος μήνυμα στα εγχώρια κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, που είναι οι πρώτοι κρίκοι στην αλυσίδα της διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, προτού αυτά καταλήξουν στις προθήκες διεθνών οίκων δημοπρασιών. Η αρχαιοκαπηλία ανήκει στην σφαίρα του οργανωμένου εγκλήματος που αποφέρει τεράστια οικονομικά κέρδη. Την στιγμή που καταβάλλομε τεράστιες προσπάθειες για να εμποδίσομε διεθνώς το παράνομο εμπόριο των αρχαιοτήτων, δυο μήνες πριν η Κυβέρνηση μείωσε τις ποινές.