Με τεράστιες αφίσες που απεικονίζουν ανθρώπους με προστατευτικές μάσκες σε εμπνευσμένα σχέδια, έχουν γεμίσει οι δρόμοι του Βίλνιους, πρωτεύουσας της Λιθουανίας.
Πρόκειται για το πρότζεκτ «Mask Fashion Week» το οποίο, σε αντίθεση με την αυθεντική Fashion Week, είναι ανοικτό για όλους και έχει ήδη μετατρέψει τους δρόμους της πόλης σε… πασαρέλα.
Στο πλαίσιο αυτού, ο κόσμος προσκαλείται να κυκλοφορήσει στους δρόμους, είτε περπατώντας είτε με το αυτοκίνητο, φορώντας το νέο αξεσουάρ που έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων μας ως ένας από τους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό.
Τα διαφημιστικά σταντ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης προβάλλουν φωτογραφίες από συμμετέχοντες στο πρότζεκτ -οι οποίοι φυσικά φορούν τις ιδιαίτερες μάσκες τους - με το σλογκαν «Η δημιουργικότητα δε μπορεί να καλυφθεί».
Η Λιθουανή σχεδιάστρια Julia Janus, που είναι μία από τους οργανωτές του Mask Fashion Week στο Βίλνιους, δήλωσε ότι οι νέοι καιροί επιβάλλουν νέα μέτρα και νέες διεξόδους έκφρασης. Η καραντίνα φέρνει απομόνωση, η οποία εξαντλεί του ανθρώπους, η δημιουργικότητα όμως μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη ισορροπίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να στρέφουν την προσοχή τους σε κάτι θετικό, φέρνοντας κοντά δημιουργικούς ανθρώπους μέσα από νέους δεσμούς.
Ελπίζουμε το νέο αυτό πρότζεκτ να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους ώστε να είναι θετικοί και δημιουργικοί, τόνισε.
Όταν η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι οι προστατευτικές μάσκες προσώπου θα γίνονταν υποχρεωτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τοπικοί σχεδιαστές και δημιουργικοί άνθρωποι άρχισαν να κατασκευάζουν μάσκες κάθε είδους. Για πολλούς, αυτή η διαδικασία χρησίμευσε ως έμπνευση για πειραματισμό και διασκέδαση με διαφορετικά σχέδια μάσκας.
Η ομάδα Mask Your Fashion στο Facebook που δημιουργήθηκε από την Janus έχει προσελκύσει εκατοντάδες ανθρώπους που επιθυμούν να αυτοσχεδιάσουν με τις μάσκες μετατρέποντάς τις σε όμορφα αξεσουάρ.
Ακόμη και ο δήμαρχος του Βίλνιους, Remigijus Šimašius, συμμετείχε στην πρωτοβουλία, κοινοποιώντας μια φωτογραφία του στην οποία απεικονίζεται να φορά μάσκα με ένα σύμβολο του Βίλνιους.
Είναι ωραίο να βλέπουμε τη μόδα να συμβάλλει και σε κοινωνικό επίπεδο, δήλωσε η τραγουδίστρια και συμμετέχουσα στο πρότζεκτ, Erica Jennings. Τα πρόσωπα των άλλων μας αντικατοπτρίζουν. Όταν χαμογελάμε, χαμογελούν και οι άλλοι - συνδεόμαστε. Έτσι, οι μάσκες μας μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, πρόσθεσε.
Οι δημιουργικές ιδέες ποικίλλουν από φλοράλ σχέδια μέχρι θεατρικά κοστούμια. Περίμενα πολύ καιρό κάποιον να ενσαρκώσει τον γιατρό της πανούκλας* σε αυτές τις ταραχώδεις στιγμές. Οι περιστάσεις ήταν υπέρ μου να το κάνω. Επίσης, όταν όλοι άρχισαν να φορούν προστατευτικές μάσκες, φορώντας μια απλή μάσκα γρήγορα έγινε βαρετή και μη ενδιαφέρουσα, δήλωσε ο καλλιτέχνης και συμμετέχων στο πρότζεκτ, Severija Bružaitė.
Το γονίδιο της δημιουργικότητας βρίσκεται στον καθένα μας, αναφέρει ο επιχειρηματίας και ο συμμετέχων στο πρότζεκτ, Mantas Juraška. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε μάσκες υψηλής τεχνολογίας με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μικρόφωνο, θερμόμετρο και ίσως ακόμη και δοκιμές για όλα τα είδη ιών, είπε.
Η Εβδομάδα Μόδας της Μάσκας πραγματοποιείται στους δρόμους του Βίλνιους έως τις 10 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του χάρτη της έκθεσης, μπορείτε να βρείτε εδώ.
*Σύμφωνα με την Wikipedia, κάποιοι γιατροί της πανούκλας, που προσλαμβάνονταν από τις πόλεις που είχαν πολλά θύματα πανούκλας σε περιόδους επιδημιών, φορούσαν ειδική στολή. Η ενδυμασία εφευρέθηκε από τον Charles de l'orme το 1619. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά αργότερα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Η προστατευτική στολή αποτελούνταν από ένα βαρύ ύφασμα παλτoύ που ήταν κερωμένο, μια μάσκα με γυάλινα μάτια και μια μύτη-κώνο σε σχήμα ράμφους για να κρατήσει τις αρωματικές ουσίες και το άχυρο.