Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός ονομάζεται η πρώτη δράση του υπουργείου Πολιτισμού, που αναδεικνύει και αξιοποιεί τον μνημειακό πλούτο της χώρας μέσα από τη σύζευξή του με τη σύγχρονη δημιουργία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, εντός των αρχαιολογικών χώρων, που ξεκινούν στις 18 Ιουλίου, καταλαμβάνουν το δεύτερο μισό του Ιουλίου, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα προγραμματίζονται 251 παραστάσεις (δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές εφορείες. Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής,το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η ΚΟΑ.
Οι χώροι, είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχουν χρησιμοποιηθεί, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις εκδηλώσεις που οι Εφορείες Αρχαιοτήτων -είτε μόνες τους είτε με άλλους φορείς ή με τους δήμους ή με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση- οργανώνουν κάθε καλοκαίρι. Προσφέρουν την αναγκαία υποδομή χωρίς να υποστεί την παραμικρή δοκιμασία ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος για να φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού.
Το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες -750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 προσωπικό εντόπιοι συνεργάτες, όπως είπε η υπουργός.
Οι δράσεις ξεκινούν στις 18 Ιουλίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία. Πρόκειται για έναν θεσμό που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένος και που η πανδημία επέσπευσε, τόνισε η κυρία Μενδώνη.
Το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια. Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων