Τουρίστες μιλούν για το τσιμέντο στην Ακρόπολη

18-06-21 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για τον διάδρομο από μπετόν που οδηγεί προς τον Παρθενώνα γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Ίσως μάλιστα και από ανθρώπους που δεν πήγαν να δουν από κοντά τη νέα όψη ή από άλλους που έχουν χρόνια να ανέβουν στην Ακρόπολη και είναι κάποιας ηλικίας. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιεργκ Ζάϊσελμπεργκ βρέθηκε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα και επιχείρησε να κάνει τη διαδρομή. ‘Ήταν ακόμη περίοδος λοκντάουν και οι τουρίστες λιγοστοί.

«Απαράδεκτο»

Ο Ρεμύ από την πόλη Λιλ της Γαλλίας μόλις κατεβαίνει προς τα κάτω κουνώντας το κεφάλι του. «Είναι κρίμα» λέει. «Ο νέος δρόμος που έχτισαν, αφαιρεί πολύ από την αυθεντικότητα του χώρου. Η Ακρόπολη είναι παγκόσμιο μνημείο και ο δρόμος το κάνει απαράδεκτο». Αλλά και ο Γκονθάλο από την πόλη Φάρο της Πορτογαλίας δείχνει απογοητευμένος από τις αλλαγές. «Ο δρόμος καταστρέφει λίγο από την αρχιτεκτονική του τόπου. Όλα είναι συνδεδεμένα. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και όχι για τουριστική περιοχή».  

Αυθόρμητες αντιδράσεις δύο νεαρών τουριστών. Όπως έμαθαν, η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την περίοδο που απαγορεύονταν τα ταξίδια λόγω πανδημίας για να χτίσει κάποιες διαδρομές από σκυρόδεμα γύρω από το μνημείο προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν μπορούν να περπατήσουν εύκολα και γλιστρούν στους βράχους ή εκείνοι που χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι.

Οι απόψεις γύρω από την αισθητική διίστανται. Εκ πρώτης όψεως ο διάδρομος δίνει την εικόνα ενός ευρύχωρου πεζοδρομίου που δεν δένει με το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Άλλοι όμως προκρίνουν την χρησιμότητα και υποστηρίζουν ότι το σκυρόδεμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και η τοποθέτηση αναστρέψιμη. 

Δ. Κουτσούμπα: «Έγκλημα»

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έκανε λόγο για «έγκλημα». «Είναι ένα έργο πολύ επιθετικό προς το μνημείο, σκεπάζει κομμάτια του βράχου, ο οποίος είναι ο ίδιος μνημείο και κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου» επιμένει. Δίπλα στον Παρθενώνα, πάνω στο μπετονιένο διάδρομο, στέκεται ο Μανώλης Κορρές. Ο επικεφαλής των συντηρητών του μνημείου της Ακρόπολης δεν μπορεί να καταλάβει γιατί προκλήθηκε τόσος θόρυβος. Όπως επισημαίνει, κάθε αναστηλωτική διαδικασία είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, αλλά παλαιότερα οι τουρίστες «περπατούσαν κοιτάζοντας κάτω, και μετά κοίταζαν τα μνημεία. Ξέρετε πόσο καλύτερα είναι να κοιτάζεις την ώρα που κινείσαι»;

Η Γερμανίδα Ράινχιλντ Ντένιγκ, από το Αμβούργο, ζει χρόνια στον Πειραιά. Αποφάσισε να ανέβει άλλη μια φορά στην Ακρόπολη για να δει τον επίμαχο διάδρομο με τα μάτια της. «Υπάρχουν δύο όψεις» υποστηρίζει. «Από την μια το περπάτημα γίνεται πιο άνετα. Για πολλούς που δεν μπορούν να περπατήσουν καλά, είναι πιο εύκολο. Πριν ο χώρος ήταν πιο αυθεντικός, αλλά πιο δύσκολο να τον περπατήσεις».

Πηγή: DW

διαβάστε ακόμα

Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
CV Villas | +29% οι κρατήσεις για βίλες στην Ελλάδα το 2025
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Κυρίαρχο το ελληνικό μέλι στην κυπριακή αγορά
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Ryanair | 3,7 εκατ. θέσεις για Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.