Το Ελληνο-Κινεζικό Διεθνές Πολιτισμικό Σαλόνι Προστασίας, Ανανέωσης και Τουριστικής Ανάπτυξης Αρχαίων Πόλεων πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου στο Nanjing.
Καθηγητές, μελετητές, διευθυντές μουσείων και άλλοι ειδικοί από την Κίνα, την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν ιδέες και να μάθουν από την Κίνα και την Ελλάδα σχετικά με τις πτυχές της προστασίας και ανανέωσης της αρχαίας πόλης και της ανάπτυξης του αστικού τουρισμού μέσω διαδικτυακών και μη μεθόδων, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Jiangsu.
Η προστασία και η ανανέωση της αρχαίας πόλης είναι ένα αρχαίο και σύγχρονο θέμα. Με την προϋπόθεση της όσο το δυνατόν πληρέστερης προστασίας της συνολικής εμφάνισης της πόλης, το σαλόνι επικεντρώνεται στην ανασκαφή της αστικής ιστορίας και των ανθρωπιστικών συνειρμών που έχουν συσσωρευτεί στην πολιτιστική κληρονομιά και φέρει στο προσκήνιο τον αστικό πολιτιστικό τουρισμό.
«Η διαδικασία προστασίας διάσημων πόλεων δεν πρέπει να διατηρεί μόνο τα χαρακτηριστικά της πόλης και το αρχιτεκτονικό στυλ, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά, τη μνήμη του πολιτισμού και τον χώρο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ώστε κάθε πόλη να έχει τη δική της προσωπικότητα και χαρακτηριστικά» δήλωσε ο Διευθυντής του Συμβουλίου του Μουσείου Nanjing, καθηγητής κ. Gong Liang. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν 13 διάσημες ιστορικές και πολιτιστικές πόλεις στο Jiangsu και αποτελούν το απαύγασμα της ιστορίας και της παράδοσης, και την ομορφιά των γειτονιών της πόλης. Τα πολιτιστικά κειμήλια ενσωματώνονται στη ζωή των ανθρώπων.
Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, εκτιμά ότι η προστασία των κειμηλίων πολιτισμού δεν περιορίζονται στα ίδια τα κειμήλια. Όπως είπε, η Ελλάδα, όπως και η Κίνα, προστατεύουν και προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Genovese Paolo Vincenzo, μιλώντας σε ενότητα με θέμα "No History, No Future", περιέγραψε τους κανόνες της πολιτιστικής προστασίας για τα ιταλικά ιστορικά κτίρια και πόλεις και κάλεσε για μια ολοκληρωμένη και ευρεία συζήτηση για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς στην Κίνα.
Η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ελένη Μάντζιου, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δοθεί ζωή στην αρχαία ελληνική πόλη μέσα από βίντεο. Έφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Πλάκας, την παλαιότερη γειτονιά της Αθήνας, μιλώντας για την προστασία και ανανέωση της αρχαίας πόλης.