Την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του κτιρίου Ταβέρνα Πλάτων και μετατροπής του σε εστιατόριο, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, με την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδικότερα, προβλέπεται η αποκατάσταση και η επανάχρηση διώροφου κτιρίου με βατό δώμα, επονομαζόμενου ως Ταβέρνα Πλάτων, επί των οδών Κλάδου και Κρεββατά στην Αθήνα.
Το έργο θα συμπληρώσει το έργο αποκατάστασης συγκροτήματος ιδιοκτησιών του ΥΠ.ΠΟ.Α επί των οδών Αδριανού – Άρεως - Κλάδου και Βρυσακίου στην Πλάκα, για την εγκατάσταση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Στόχος του έργου, είναι η αποκατάσταση του κτιρίου Ταβέρνα Πλάτων και ο εκσυγχρονισμός του, προκειμένου να λειτουργεί ως συνοδή χρήση του Μουσείου Νεότερου Πολιτισμού με χρήση εστιατορίου. Το κτήριο συνδέεται άμεσα με την εκθεσιακή ενότητα της διατροφής και του ελληνικού τραπεζιού, μέσω ψηφιακών εκθεμάτων που βρίσκεται σε όμορο κτίριο και έτσι, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, θα καλύψει τις ανάγκες του νέου Μουσείου Νεότερου Πολιτισμού αναφορικά με την αναγκαιότητα προβολής της ελληνικής διατροφής.
Το αντικείμενο του έργου αφορά οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, ενεργειακή αναβάθμισή του για περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, λειτουργική αναδιάρθρωση του κτιρίου ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και ΑμεΑ σε όλες τις στάθμες του και νέες επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο για λειτουργική ένταξη του αποκατεστημένου κτιρίου στο συγκρότημα κτιρίων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του υποέργου, το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού μέσω απευθείας ανάθεσης θα προμηθευτεί κινητό εξοπλισμό, όπως τραπεζοκαθίσματα για τον χώρο της Ταβέρνας Πλάτων.
Το έργο προβλέπεται να βελτιώσει την σχέση του χώρου με το άμεσο περιβάλλον του και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό σκοπό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάδειξη του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ως ελκυστικού πολιτιστικού προορισμού, συντελώντας στην πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.