Στις 24 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί στη Δήλο η μουσική εκδήλωση Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και στη σημασία του Φωτός.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο πολυπρόσωπη εκδήλωση που έχει ποτέ διοργανωθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, συνοδεία 50μελους Συμφωνικής Ορχήστρας, 30μελούς Χορωδίας και 4 τραγουδιστών και αποτελείται από 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος, το κοινό θα απολαύσει τον «Ομηρικό» ύμνο στον Απόλλωνα, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, τον οποίο μελοποίησε ο συνθέτης για να τιμήσει τον αρχαίο Μεγάλο Θεό Φωτός και της Μουσικής.
Η συναυλία ξεκινάει με τον ύμνο απροσδιορίστου χρονολογίας και αγνώστου αρχαίου ποιητή, του οποίου η σύνθεση έχει γίνει με τα Ομηρικά ποιητικά πρότυπα.
Το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα, το οποίο θεωρείται μια περίληψη της ποιητικής κοσμοθεωρίας της πρώτης μεγάλης περιόδου του Οδυσσέα Ελύτη. Η μουσική σύνθεση του έργου άρχισε το 2009 και ο συνθέτης την επεξεργάστηκε και την ολοκλήρωσε φέτος στην τελική της παρουσιαζόμενη φόρμα. Το «ελληνικά κοσμογονικό» αυτό ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, είναι δομημένο πάνω στα επτά χρώματα της ίριδος που, παράλληλα αντιπροσωπεύουν τα επτά διαδοχικά στάδια της ζωής. Κόκκινο: Σύλληψη – Γέννηση, Πράσινο: Άγουρα Χρόνια, Πορτοκαλένια: Ανατολή του Έρωτα, Κίτρινο: Άνθηση του Έρωτα, Ανοιχτό Γαλάζιο: Πνευματική Συνειδητοποίηση, Βαθύ Γαλάζιο: Ενήλικη Ζωή και Μενεξελί: Θάνατος.
Μέσα από ένα αμιγώς ελληνικό σύγχρονο έργο παιγμένο σε έναν αρχαιολογικό χώρο-σύμβολο της ελληνικής αρχαιότητας, προβάλλεται τόσο η εθνική κληρονομιά όσο και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Τέλος, το τρίτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο Ελληνική ποίηση: η αιώνιος έφηβος, περιλαμβάνει λαϊκή ορχήστρα η οποία θα παρουσιάσει τραγούδια Ελλήνων ποιητών από τον Όμηρο έως τον Μιχάλη Γκανά περνώντας από τον Γιώργο Σεφέρη, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Νίκο Γκάτσο, την Κική Δημουλά, κ.ά. σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Στόχος της εκδήλωσης είναι, μεταξύ άλλων, η εξωστρέφεια, η ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό αλλά και η τόνωση της πολιτιστικής και τουριστικής ζωής του Αιγαίου.