Τη μεγαλύτερη αύξηση της πενταετίας αναμένεται να παρουσιάσει το 2014 ο τομέας των επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες φέτος αναμένεται να ανέλθουν στα 50 δισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή κυμαίνεται στο 5-10% έναντι του 2013, ενώ, όπως εκτιμάται, η «κάνουλα» του όγκου συναλλαγών που αφορούν νέες συμφωνίες φέτος έχει «ανοίξει» κατά 35%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Jones Lang LaSalle για τις "Προοπτικές των Ξενοδοχειακών Επενδύσεων" έτσι όπως προδιαγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2014, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα συνεχίσει να αυξάνεται και η αγορά των ξενοδοχείων θα κατακλυστεί από κεφάλαια. Επισημαίνεται ότι η Jones Lang LaSalle έχει ιστορία 200 ετών στην εμπορική στρατηγική ακινήτων, ξεκινώντας από το Λονδίνο και με διεθνή πλέον παρουσία.
Όπως δείχνει η έρευνα, η Αμερική θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ρευστότητας, ενισχύοντάς την, οι προοπτικές της Ευρώπης θα παραμείνουν θετικές και η Ασία θα καταγράψει μια ελαφρά κάμψη ύστερα από το δεύτερο καλύτερο έτος στην ιστορία της πέρυσι, με λιγότερα προϊόντα στην αγορά.
Επίσης, κατά το 2014 οι παίκτες των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να εξακολουθήσουν να είναι στοχευμένοι αγοραστές, αναπτύσσοντας συνέργειες με άλλους ισχυρούς επενδυτές. Στις ώριμες αγορές, το ύψος χρηματοδότησης των ξενοδοχείων θα συνεχίσει να βελτιώνεται ενώ τα επίπεδά του προσεγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα προ ύφεσης.
Πολλά επενδυτικά fund από τον κλάδο των ακινήτων πρόκειται να προβούν σε εξαγορές σε αγορές-κλειδιά όπου οι επενδύσεις είναι αυξητικές στις τιμές μετοχών τους, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, καθώς και σε μερικές αγορές της Ευρώπης. Στην Ευρώπη, θα ενδιαφερθούν κυρίως για τις βασικές αγορές.
Τα Ευρωπαϊκά εξερχόμενα κεφάλαια ήταν μηδενικά τα προηγούμενα έτη και η ίδια τάση αναμένεται να καταγραφεί και εντός του 2014. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσο οι αμερικανοί επενδυτές θα στραφούν προς τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ευρώπης, όπως έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ θα δώσει επιπλέον αξία στην Ευρώπη εφόσον η αξία των αμερικανικών ξενοδοχείων στις βασικές αγορές βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους. Επενδυτές από την Ασία, επίσης, είναι πιθανό να ενδιαφερθούν για την Ευρώπη, καθώς η αγορά ακινήτων προσφέρει επικερδείς αποδόσεις. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να εκδηλώνουν ξανά το ενδιαφέρον τους για συμφωνίες στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά το ποσοστό επενδύσεων σε κάθε περιοχή, σύμφωνα με την προέλευση του κεφαλαίου, η Ευρώπη «σκοράρει» 41% στις επενδύσεις εσωτερικού, 15% στις διεθνείς επενδύσεις, 34% στις επενδύσεις offshore και 9% στις επενδύσεις σε όλο τον κόσμο. Η Ασία φαίνεται να συγκεντρώνει 23% στις διεθνείς επενδύσεις, η Αυστραλασία 75% στις offshore ενώ Βόρεια και Λατινική Αμερική δίνουν έμφαση στις επενδύσεις εσωτερικού, κατά 74 και 82% αντίστοιχα, παρόλο που το 16% των επενδύσεων της πρώτης αντιστοιχίζονται, στην έκθεση, σε παγκόσμιες.
Επίσης, οι εκτιμήσεις για τον όγκο επενδύσεων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, παρά την ύφεση στην Ευρώπη, κάνουν λόγο για αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, στα 16 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, οι τράπεζες, σε Ευρώπη και όχι μόνο, εμφανίζονται όλο και περισσότερο διατεθειμένες να χορηγήσουν δάνεια στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τραπεζών εκτός Ευρώπης που αναλαμβάνουν τη χορήγηση τέτοιων δανείων είναι η Bank of China, η United Overseas Bank και ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, Societe Generale και BNP Paribas, προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των δανείων που θα χορηγήσουν το 2014, ενώ την ίδια τάση θα ακολουθήσουν και μικρότερες τράπεζες. Επίσης, μια νέα πηγή δανείων προέρχεται από θεσμικούς δανειστές, όπως οι M&G και η AIG, καθώς και από κεφάλαια διαθέσιμα για μεσαία χρέη.