Τις δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του στατιστικού προγράμματος της για το 2021 προσδιόρισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η ΕΛΣΤΑΤ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο για το 2021 την περαιτέρω βελτίωση της πληρότητας, ποιότητας και επικαιρότητας των στατιστικών της, μέσω της συνεχιζόμενης πιστής εφαρμογής του ισχύοντος κάθε φορά εθνικού και ευρωπαϊκού στατιστικού νομοθετικού πλαισίου και της υιοθέτησης βέλτιστων προτύπων και πρακτικών του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Στατιστικού Συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν στατιστικές μεταξύ άλλων και σχετικά με:
α) δραστηριότητες μέσω διαδικτύου (εκφορά άποψης για κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα σε fora ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter, Instagram),
β) ηλεκτρονικές αγορές (προβλήματα κατά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών, λόγοι μη πραγματοποίησης ηλεκτρονικών αγορών) και
γ) e-δεξιότητες (διαπίστωση και έλεγχος αναληθών ή αμφισβητήσιμων πληροφοριών, video, φωτογραφιών κ.λπ. αναρτημένων σε ιστοσελίδες), στο πλαίσιο της Έρευνας Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICT) από Νοικοκυριά και Άτομα, έτους 2021. Η διάχυση των εν λόγω στατιστικών προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2021.
Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ θα συνεχίσει τις δράσεις της για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων έτσι, ώστε να βελτιστοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, ειδικότερα σε θέματα εξοικονόμησης χρόνου και πόρων, καθώς επίσης και να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.
Η ΕΛΣΤΑΤ έχει προβεί στον υπολογισμό των ελάχιστων ανθρώπινων πόρων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, οι οποίοι ανέρχονται στους 1.076 υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι στον νέο Οργανισμό της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος ισχύει από τις 5/8/2019, προβλέπεται, η πρόσληψη, μεταξύ άλλων, 147 υπαλλήλων στον δημιουργούμενο κλάδο Ερευνητών, για τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων στατιστικών ερευνών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στατιστικών. Η πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού στοχεύει στη δραστική μείωση του αριθμού των ιδιωτών συνεργατών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον ανωτέρω σκοπό. Η μείωση του αριθμού των χρησιμοποιούμενων ιδιωτών συνεργατών, εκτός από την προβλεπόμενη σημαντική μείωση του διοικητικού φόρτου στην ΕΛΣΤΑΤ και την εξοικονόμηση πόρων, αναμένεται να συμβάλει και στη βελτίωση της ποιότητας των συλλεγόμενων δεδομένων.
Οι προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2021 εκτιμώνται στο συνολικό ποσό των 146.054.314 ευρώ.