Τα ταξίδια χωρίς καραντίνα που ίσχυσαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι ενδέχεται να είχαν σημαντική συμβολή στην εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνει μελέτη του κυβερνητικού οργανισμού Public Health England.
Οι αερογέφυρες, οι οποίες εξαιρούσαν από την υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή από το ταξίδι, συνδέονται με υψηλότερους ρυθμούς εισαγόμενων κρουσμάτων, τονίζουν οι ερευνητές.
Όπως ισχυρίζονται, η γονιδιωματική μελέτη δείχνει την αποτελεσματικότητα που έχουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού, με τους περιορισμούς να συνδέονται με 40% μικρότερο ρυθμό επαφών. Ο μέσος αριθμός κρουσμάτων μιας συγκεκριμένης γενετικής παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε τέσσερις εβδομάδες μετά την πιθανή εισαγωγή της ήταν 11,3 όταν οι ταξιδιωτικές περιορισμοί δεν βρίσκονταν σε λειτουργία, έναντι 1,2 όταν ίσχυαν.
Τα ταξίδια προς τις ευρωπαϊκές χώρες αναλογούσαν στο 86% των εισαγόμενων κρουσμάτων κατά την περίοδο από το Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη μελέτη. Η Ελλάδα, η οποία προσέφερε ταξίδια χωρίς καραντίνα καθόλη αυτή την περίοδο, ήταν η πηγή των περισσότερων εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, αντιπροσωπεύοντας το 21% των κρουσμάτων που συνδέονταν με ταξίδι, ή 882 κρούσματα στη μελέτη των συνολικά 4.207 κρουσμάτων. Η αμέσως επόμενη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων ήταν η Κροατία η οποία αφαιρέθηκε από την λίστα εξαιρέσεων στις 22 Αυγούστου, και αντιπροσώπευσε το 16% των κρουσμάτων και ακολούθησε η Ισπανία η οποία αφαιρέθηκε από τη λίστα στις 26 Ιουλίου και είχε ποσοστό 14%.