Την 32η θέση, ανάμεσα σε 99 χώρες από όλο τον κόσμο, με τις καλύτερες επιδόσεις αειφόρου τουρισμού παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με το δείκτη Αειφόρων Ταξιδιών που ανέπτυξε η Euromonitor International για το 2020.
Ο δείκτης αξιολόγησε 99 χώρες-προορισμούς υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής αειφορίας, τους κινδύνους της χώρας καθώς και της ζήτησης για αειφόρο τουρισμό, μεταφορές και διαμονή.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Σκανδιναβικές χώρες ηγούνται σε επίπεδο ενασχόλησης και προόδου στα αειφόρα ταξίδια, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση και τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Εσθονία και τη Νορβηγία να ακολουθούν.
Η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στην έρευνα αξιολόγησης κύκλου ζωής που είναι κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση του σφαιρικού αντίκτυπου των συνηθειών καταναλωτικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης, ανέφερε η επικεφαλής ταξιδιών της Euromonitor International, Caroline Bremner. Η χώρα ασχολείται εκτενώς με τους Στόχους Αειφόρας Ανάπτυξης και διαφυλάσσει τον Αρκτικό πάγο για να σταματήσει την αλλαγή του κλίματος, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2045.
Άλλες χώρες που παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο στις αειφόρες μεταφορές και διαμονή είναι μερικές άλλες ευρωπαϊκές όπως η Γερμανία αλλά και η Νέα Ζηλανδία, η Βολιβία και ο Καναδάς.
Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 15 χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση οικονομικής αειφορίας, και στη συγκεκριμένη κατηγορία του δείκτη βρίσκεται πλέον στην 14η θέση. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που άνοιξε τον τουρισμό της το Μάιο του 2020 έπειτα από το πρώτο κύμα κορωνοϊού. Η χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό σε επίπεδο εσόδων και απασχόλησης, επομένως οι θετικές κινήσεις παραγωγικότητας αποτέλεσαν ασφαλείς ενδείξεις για το ρόλο του τουρισμού στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας.
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στις 10 χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στις αειφόρες μεταφορές καταλαμβάνοντας την 7η θέση στη σχετική κατηγορία του δείκτη και παράλληλα σημειώνει πρωτιά στις χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση αειφόρων μεταφορών.
Όσον αφορά τις χώρες που σημειώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για αειφόρο τουρισμό, αυτές είναι η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Ν. Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, το Περού, η Βολιβίας, ο Παναμάς και ο Καναδάς.
Όπως προκύπτει από την έρευνα «Κορυφαίες Χώρες Αειφόρου Τουρισμού» που παρουσίασε η Euromonitor International στην έκθεση ITB Berlin, το 66% των καταναλωτών παγκοσμίως επιθυμούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον στην καθημερινότητά τους το 2021.
Καταγράφεται μια ξεκάθαρη αλλαγή στις αντιλήψεις των ανθρώπων παγκοσμίως και μια αντίσταση στην επιστροφή στο μοντέλο μαζικού τουρισμού και ταξιδιών, τονίζει η κ. Bremner. Τα ενδιαφερόμενα μέρη συναγωνίζονται προκειμένου να συνεργαστούν καλύτερα μέσα από τη δημιουργία αξίας από τον αειφόρο τουρισμό. Καταναλωτές, ταξιδιωτικά brand, οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμού και κυβερνήσεις συνεχίζουν να συνασπίζονται προκειμένου να αποτρέψουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αειφορία μπορεί να μην είναι μια νέα ιδέα στον ταξιδιωτικό κλάδο, ωστόσο, μόνο το 55% των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων εφάρμοσε κάποιας μορφής στρατηγική αειφορίας σε σύγκριση με το 70% των βιομηχανιών συσκευασμένων αγαθών (CPG) το 2020. Επιπλέον, το 50% των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι συμμορφώνονται με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ 17 που διαμορφώνουν την ατζέντα 2030.