Tο 2025 θα ανακάμψουν πλήρως τα διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη και θα φτάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια θα ανακάμψουν πλήρως το 2024. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2022 ο όγκος των διεθνών ταξιδιών στη γηραιά ήπειρο ανήλθε στο 75% των επιπέδων του 2019. Αυτή η ισχυρή τουριστική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Αυτή είναι η βασική εκτίμηση της έκθεσης "Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές", που δημοσίευσε χθες 16 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) για το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η έκθεση παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τελευταίων τουριστικών και μακροοικονομικών εξελίξεων της περιοχής. Επίσης αναλύει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τον αντίκτυπό τους στις τουριστικές προοπτικές για το 2023 και μετά.
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της έκθεσης, ο Luís Araújo, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά ταξίδια μικρών αποστάσεων βρίσκονται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη, γι αυτό πλέον η προσοχή της τουριστικής βιομηχανίας στρέφεται στις αφίξεις από τις υπερατλαντικές περιοχές. Σε πρώτη φάση, όπως είπε, περιμένουμε την πολυ- αναμενόμενη επιστροφή των επισκεπτών από την Ασία-Ειρηνικό τους επόμενους μήνες.
Καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις φέτος, συνέχισε ο Luís Araújo, είναι ζωτικής σημασίας ο κλάδος να διατηρήσει την ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών, βελτιώνοντας την εμπειρία των επισκεπτών στον προορισμό και στοχεύοντας αγορές και τμήματα που επηρεάζονται λιγότερο από την οικονομική επιβράδυνση.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η υπερβολική εξοικονόμηση πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας πιθανότατα παρέτεινε την τουριστική περίοδο πέρυσι, καθώς οι ταξιδιώτες ήταν πρόθυμοι να βγουν έξω και να ταξιδέψουν μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού λόγω του Covid-19.
Η υψηλότερη ανάκαμψη στη Μεσόγειο
Την ταχύτερη ανάκαμψη το 2022, σύμφωνα με την έκθεση, είχαν οι προορισμοί της νότιας Μεσογείου. Την καλύτερη επίδοση είχε η Τουρκία με απώλειες μόλις 2% έναντι του 2019 στις αφίξεις, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας που έκανε τον προορισμό πολύ προσιτό οικονομικά.
Τα επίπεδα του 2019 πλησίασαν επίσης το Λουξεμβούργο (-4%), η Σερβία (-6%), η Ελλάδα (-6%) και η Πορτογαλία (-7%).
Πιο αρχή ήταν η ανάκαμψη στην Ανατολική Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έλλειψης Ρώσων επισκεπτών σε προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την αγορά. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στη Φινλανδία (-38%), τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία (-42% η κάθε χώρα).
Επαναλειτουργία των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού για την ενίσχυση των ταξιδιωτικών ροών προς την Ευρώπη το 2023
Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ήταν μέχρι σήμερα μια βασική αδυναμία στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού μετά την πανδημία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η αγορά των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού άρχισε να ανοίγει το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αυτή αγορά είναι πιθανό να ανακάμψει το 2023.
Ειδικότερα, ενθαρρυντικά νέα ήρθαν τον Δεκέμβριο με το τέλος της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα Covid στην Κίνα. Οι ειδικοί προβλέπουν σταδιακή επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ευρώπη από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, τα logistics γύρω από την αποκατάσταση των δρομολογίων πτήσεων για την επανασύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο θα απαιτήσουν χρόνο. Επιπλέον, οι περισσότεροι Κινέζοι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να αποκτήσουν βίζα για να ταξιδέψουν και πολλοί μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.
Τα υπερατλαντικά ταξίδια παραμένουν ισχυρά
Τα υπερατλαντικά ταξίδια αναμένεται να συνεχίσουν να συνεισφέρουν σημαντικά σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην ανάκαμψη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη, χάρη στην εξάλειψη των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών και στην ισχύ του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, σχεδόν ένας στους τέσσερις προορισμούς στην Ευρώπη ανέφεραν για το 2022 αφίξεις από τις ΗΠΑ πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Συνολικά, πάντως, οι αφίξεις από αυτήν την αγορά στην Ευρώπη είναι 25% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 το 2022 και αναμένεται να ανακτήσουν το 82% των όγκων του 2019 το 2023. Ο Καναδάς φαίνεται ότι θα έχει παρόμοια επίδοση με τις ΗΠΑ, με εκτίμηση ότι το 2023 θα κλείσει με αφίξεις από τον Καναδά στην Ευρώπη 28% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Η ανάπτυξη από τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο, ενδέχεται να επιβραδυνθεί το 2023, λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, τις αγορές εργασίας και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων.