Στο 88% των επιπέδων του 2019 έκλεισε το 2023 για τις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις, σύμφωνα με το πρώτο (για τη νέα χρονιά) Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού UNWTO. Οι εκτιμώμενες διεθνείς αφίξεις ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια πέρυσι. Ο Οργανισμός αναμένει πλήρη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα το 2024, λόγω της αυξημένης αεροπορικής συνδεσιμότητας και της ισχυρότερης ανάκαμψης των ασιατικών αγορών και προορισμών.
Το 2023, πάντως, τέσσερις περιοχές του πλανήτη ξεπέρασαν τα επίπεδα αφίξεων του 2019: Είναι η Νότια Μεσόγειος, η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική και η Βόρεια Αφρική.
Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική είχαν τις καλύτερες επιδόσεις το 2023
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, οι επιδόσεις ανά τον κόσμο το 2023 ήταν:
- Η Μέση Ανατολή ήταν η μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη που ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα με αφίξεις 22% πάνω από το 2019.
- Η Ευρώπη, η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, έφτασε στο 94% των επιπέδων του 2019, υποστηριζόμενη από την ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Η Αφρική ανέκαμψε στο 96% των επισκεπτών πριν από την πανδημία και η Αμερική έφτασε το 90%.
- Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν στο 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μετά το άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών. Ωστόσο, οι επιδόσεις είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να έχει ήδη ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 και τη Βορειοανατολική Ασία περίπου στο 55%.
Στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα τουριστικά έσοδα το 2023
Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO υπογραμμίζουν επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο της ανάκαμψης.
- Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 93% των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισαν οι προορισμοί το 2019.
- Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών επιβατών) υπολογίζονται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, σχεδόν το 95% των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν το 2019.
- Η οικονομική συμβολή του τουρισμού στο άμεσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται σε 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023, ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
- Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ισχυρή αύξηση στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις κατά τους πρώτους δέκα έως δώδεκα μήνες του 2023, υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση των αφίξεων. Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε επίσης από πολλές μεγάλες αγορές προέλευσης, με πολλές να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019.
Σύμφωνα με το UNWTO Tourism Recovery Tracker, τόσο η διεθνής αεροπορική χωρητικότητα όσο και η ζήτηση επιβατών ανέκαμψαν περίπου στο 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία έως τον Οκτώβριο του 2023 (IATA).
Οι εκτιμήσεις για το 2024
Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024, με τις αρχικές εκτιμήσεις να δείχνουν αύξηση 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτή η κεντρική πρόβλεψη του UNWTO εξακολουθεί να υπόκειται στον ρυθμό ανάκαμψης στην Ασία και στην εξέλιξη των υφιστάμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.
Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται στην τελευταία έρευνα του UNWTO Tourism Confidence Index, με το 67% των επαγγελματιών του τουρισμού να πιστεύει σε καλύτερες ή πολύ καλύτερες προοπτικές για το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Περίπου το 28% αναμένει παρόμοιες επιδόσεις, ενώ μόνο το 6% αναμένει τουριστική απόδοση το 2024 χειρότερη από πέρυσι. Οι βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν:
- Υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο ανάκαμψης σε όλη την Ασία. Το εκ νέου άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών θα ενισχύσει την ανάκαμψη στην περιοχή και παγκοσμίως.
- Ο κινεζικός εξερχόμενος και εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί το 2024, λόγω της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων και της βελτιωμένης εναέριας χωρητικότητας. Η Κίνα εφαρμόζει ταξίδια χωρίς βίζα για πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Μαλαισίας για ένα χρόνο έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
Τα μέτρα διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων και ταξιδιών θα προωθήσουν τα ταξίδια προς και γύρω από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για την εφαρμογή ενιαίας τουριστικής θεώρησης, παρόμοιας με τη βίζα Σένγκεν, και μέτρα για τη διευκόλυνση των ενδοαφρικανικών ταξιδιών στην Κένυα και τη Ρουάντα .
- Η Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσει ξανά σε καλύτερες επιδόσεις το 2024. Τον Μάρτιο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν και το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
- Τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από ένα ισχυρό δολάριο, προς όφελος προορισμών εντός και εκτός Αμερικής. Όπως και το 2023, οι ισχυρές αγορές τουρισμού στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τουριστικές ροές και τις δαπάνες σε όλο τον κόσμο.
- Οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί αντίθετοι άνεμοι εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη διαρκή ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού. Ο επίμονος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο μπορούν να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς και διαμονής το 2024.
- Σε αυτό το πλαίσιο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο το value for money και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Οι βιώσιμες πρακτικές και η προσαρμοστικότητα θα διαδραματίσουν επίσης αυξανόμενο ρόλο στην επιλογή των καταναλωτών.
- Οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειμμα εργατικού δυναμικού για να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση.
- Η εξέλιξη της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ μπορεί να διαταράξει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, καθώς και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.